Advanced Surveying Objective Questions and Answers – Set 01

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The angle between the direction of star and the direction of earth’s axis of rotation is called

(A) Co-declination
(B) Co-latitude
(C) Declination
(D) Latitude

Answer:(A) Co-declination


Q2. Triangulation surveys are carried out for locating

(A) Control points for surveys of large areas
(B) Control points for photogrammetric surveys
(C) Engineering works, i.e. terminal points of long tunnels, bridge abutments, etc.
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q3. If ‘δ’ is the declination of the Polaris and ‘λ’ is the latitude of the place, the azimuth of the Polaris, is

(A) cos δ/cos λ
(B) cos (90° – δ)/cos (90° – λ)
(C) sin (90° – δ)/sin (90° – λ)
(D) tan (90° + δ)/tan (90° + λ)

Answer: (A) cos δ/cos λ


Q4. Polaris is usually observed for the determination of the latitude when it is

(A) At culmination
(B) At elongation
(C) Neither at culmination nor at elongation
(D) Either at culmination or at elongation

Answer: (A) At culmination


Q5. Pick up the correct statement for horizontal photographs.

(A) Parallel lines do not appear parallel in central projection
(B) The two sides of a road meet at the vanishing point
(C) The lines parallel to the negative plane are projected as parallel lines
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q5. The relief displacement of a building 72 m high on photograph is 7.2 mm and its top appears 10 cm away from principal point. The flying height of the camera, is

(A) 500 m
(B) 1000 m
(C) 1500 m
(D) 2000 m

Answer: (B) 1000 m


Q7. Pick up the correct statement from the following:

(A) The vertical plane containing the zenith, the station of observation and the celestial pole is the observer’s meridian plane
(B) The angle between the direction of star in vertical plane and the direction of the star in horizontal plane is called the altitude of the star
(C) The complement of the altitude of star is called the zenith distance of the star
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q8. The displacement of the pictured position of a point of h elevation on a vertical photograph taken with a camera of 30 cm focal length, from an altitude of 3000 m, is

(A) 4.4 mm
(B) 5.5 mm
(C) 6.5 mm
(D) 7.5 mm

Answer: (D) 7.5 mm


Q9. 23 cm × 23 cm photographs are taken from a flying height with a camera of focal length of 3600 m and 15.23 cm respectively. A parallax difference of 0.01 mm represents

(A) 1 m
(B) 2 m
(C) 4 m
(D) 8 m

Answer: (A) 1 m


Q10. The point on the photograph where bisector between the vertical line through optical centre of the camera lens and the plate perpendicular meets, is known as

(A) Principal point
(B) Isocenter
(C) Plumb point
(D) Perspective centre

Answer: (B) Isocenter


Q11. Pick up the correct statement from the following:

(A) The horizontal direction of the pole is called astronomical north
(B) The angle between the direction of true north and the direction of a survey line is called astronomical bearing
(C) The astronomical bearing is generally called azimuth
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q12. The most convenient co-ordinate system for specifying the relative positions of heavenly bodies on the celestial sphere, is

(A) Altitude and azimuth system
(B) Declination and hour angle system
(C) Declination and right ascension system
(D) Declination and altitude system

Answer: (C) Declination and right ascension system


Q13. The station where observations are not made, but the angles at the station are used in triangulation series, is known as

(A) Satellite station
(B) Subsidiary station
(C) Pivot station
(D) Main station

Answer: (C) Pivot station


Q14. A Nautical mile is

(A) One minute arc of the great circle passing through two points
(B) One minute arc of the longitude
(C) 1855.109 m
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q15. Pick up the correct statement from the following:

(A) The star’s movement is apparent due to the actual steady rotation of the earth about its axis
(B) The stars move round in circular concentrated parts
(C) The centre of the circular paths of stars is the celestial pole
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Advanced Surveying MCQ SET wise with Answers

We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.