Advanced Surveying Test Exam Preparation – Set 09

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Equation of time which is the difference between apparent solar time and mean solar time at any instant, vanishes during one year

(A) Once
(B) Twice
(C) Thrice
(D) Four times

Answer:(D) Four times


Q2. Pick up the correct statement from the following. The difference between the longitudes of the places is obtained.

(A) By subtracting their longitudes if places are in the same hemisphere
(B) By adding their longitudes if places are in the different hemispheres
(C) By subtracting the sum of their longitudes exceeding 180° from 360° if places are in different hemispheres
(D) All the above

Answer: (C) By subtracting the sum of their longitudes exceeding 180° from 360° if places are in different hemispheres


Q3. Pick up the correct statement from the following:

(A) The principal point coincides with plumb point on a true vertical photograph
(B) The top of a hill appears on a truly vertical photograph at greater distance than its bottom from the principal point
(C) The top of a hill is represented on a vertical photograph at larger scale than the area of a nearby valley
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q4. For mapping any country

(A) Geodetic triangulation of greatest possible sides and accuracy is carried out
(B) Primary triangles are broken down into secondary triangles of somewhat lesser accuracy
(C) Secondary triangles are further broken into third and fourth order triangles, the points of which are used for detail surveys
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q5. The prime vertical passes through

(A) The east point of the horizon
(B) The west point of the horizon
(C) The zenith point of the observer
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q6. The position of a heavenly body on the celestial sphere can be completely specified by

(A) Its altitude and azimuth
(B) Its declination and hour angle
(C) Its declination and right ascension
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q7. Pick up the incorrect statement from the following. The angular distance of heavenly bodies on observer’s meridian measured from the pole, is

(A) Co-declination
(B) Co-altitude
(C) Co-latitude
(D) Polar distance

Answer: (A) Co-declination


Q8. If 16 flight lines are run perpendicular to an area 30 km wide, their spacings on a photographical map on scale 1 : 50,000 , will be

(A) 1 cm
(B) 2 cm
(C) 3 cm
(D) 4 cm

Answer: (D) 4 cm


Q9. A star is said to elongate

(A) When the star momentarily moves vertically
(B) When the angle at the star of the spherical triangle is 90°
(C) When the star’s declination is greater than the observer’s latitude
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q10. Longitude of a place is the angular distance between the meridian of the place and

(A) The standard meridian
(B) The International Date Line
(C) That of Greenwich
(D) Both (a) and (c) of above

Answer:(D) Both (a) and (c) of above


Q11. The length of a parallel of λ latitude between two meridians is equal to difference in longitudes multiplied by

(A) sin λ
(B) cos λ
(C) tan λ
(D) cot λ

Answer: (B) cos λ


Q12. The elevation of the star at elongation is obtained by

(A) sin α = sin φ cosec δ
(B) sin α = sin φ sec δ
(C) sin α = cos φ sec δ
(D) sin α = cos φ cosec δ

Answer: (A) sin α = sin φ cosec δ


Q13. The sun’s declination remains north between

(A) March 21 to June 21
(B) June 21 to September 21
(C) September 21 to December 21
(D) Both (a) and (b) of above

Answer:(D) Both (a) and (b) of above


Q14. For adjusting a quadrilateral whose both the diagonals are observed, the equations of conditions involved, are

(A) Two angle equations and two side equations
(B) One angle equation and three side equations
(C) Three angle equations and one side equation
(D) None of these

Answer: (C) Three angle equations and one side equation


Q15. If the altitudes of a star at its upper and lower transits are 60° 30′ and 19° 30′ respectively, the latitude of the place, is

(A) 30°
(B) 35°
(C) 30°
(D) 45°

Answer: (C) 30°


Advanced Surveying MCQ SET wise with Answers

We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.