Advanced Surveying Test Questions – Set 10

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Circumpolar stars

(A) Rotate round the North Pole
(B) Rotate round the celestial pole
(C) Remain always above the horizon
(D) Are seldom seen near the pole star

Answer: (C) Remain always above the horizon


Q2. To obtain photographs of an area of 1000 m average elevation, on scale 1 : 30,000, with a camera of 30 cm focal length, the flying height is

(A) 4000 m
(B) 5000 m
(C) 6000 m
(D) 7000 m

Answer: (C) 6000 m


Q3. A star in northern sphere is said to transit

(A) When its altitude is maximum
(B) When its azimuth is 180°
(C) When it is in south
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q4. At western elongation, the pole star moves

(A) Eastward
(B) Westward
(C) Northward
(D) Southward

Answer: (D) Southward


Q5. Pick up the incorrect statement from the following:

(A) In truly vertical photographs without relief angles are true at the plumb point
(B) In tilted photographs without relief, angles are true at the iso-centre
(C) In tilled photographs with relief, angles are true at the principal point
(D) None of these

Answer: (C) In tilled photographs with relief, angles are true at the principal point


Q6. The solar tidal force divided by lunar tidal force is

(A) 1/3
(B) 1/2
(C) 3/4
(D) 5/4

Answer: (B) 1/2


Q7. Invar tapes used for measuring base lines, is made of nickel-iron alloy containing nickel

(A) 24 %
(B) 36 %
(C) 40 %
(D) 60 %

Answer: (B) 36 %


Q8. The difference of parallax for a given difference in elevation is independent of

(A) Focal length of the camera
(B) Overall size of the photo graphs
(C) Percentage of overlap
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q9. The nearest star is so far away from the earth that the directions to it from two diametrically opposite points on the earth differs less than

(A) 0.01 second
(B) 0.001 second
(C) 0.0001 second
(D) None of these

Answer: (C) 0.0001 second


Q10. In a tropical year, the numbers of sidereal days are

(A) One less than mean solar days
(B) One more than mean solar days
(C) Equal to mean solar days
(D) None of these

Answer: (B) One more than mean solar days


Q11. The value of geocentric parallax to be added to the observed altitude of sun is

(A) 9″ cos α
(B) 9″ sin α
(C) 9″ tan α
(D) 9″ cot α

Answer: (A) 9″ cos α


Q12. The maximum error in radial line assumption, is

(A) h/H f tan θ
(B) h/H f² tan θ
(C) h/H f² sin θ
(D) h/H f cos θ

Answer: (A) h/H f tan θ


Q13. Longitudes are measured from 0° to

(A) 180° eastward
(B) 180° westward
(C) 180° east or westward
(D) 360° eastward

Answer: (C) 180° east or westward


Q14. The point at which sun’s declination changes from north to south, is known as

(A) First point of Aeries
(B) First point of Libra
(C) Vernal Equinox
(D) Both (b) and (d) of the above

Answer: (D) Both (b) and (d) of the above


Q15. In a tropical year, the numbers of sidereal days are

(A) 365
(B) 365.2224
(C) 365.2422
(D) 366.2422

Answer: (D) 366.2422


Advanced Surveying MCQ SET wise with Answers

We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.