Airport Engineering Civil Engineering Questions and Answers – Set 03

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The size of landing area for multi engine helicopters operating under 1 FR conditions is

(A) 22.5 m × 22.5 m
(B) 30 m × 30 m
(C) 22.5 m × 30 m
(D) 60 m × 120 m

Answer: (D) 60 m × 120 m


Q2. The landing and takeoff of the air craft is made against the direction of wind. In no case the centre line of the runway should make an angle with the wind direction exceeding

(A) 10°
(B) 20°
(C) 30°
(D) 40°

Answer: (C) 30°


Q3. Conical surface of the approach area rises outwards

(A) 1 in 10
(B) 1 in 15
(C) 1 in 20
(D) 1 in 25

Answer: (C) 1 in 20


Q4. The slope of the transitional surface for A, B and C type of runway shall be

(A) 1 : 5
(B) 1 : 7
(C) 1 : 10
(D) 1 : 12

Answer: (B) 1 : 7


Q5. Consider the following statements regarding ICAO recommendation for correction to basic runway length

  1. The basic runway length should be increased at the rate of 7 percent per 300 m rise in elevation above the mean sea level.
  2. The basic runway length after having been corrected for elevation should be further increased at the rate of 1 percent for every 1°C rise in airport reference temperature above the standard atmospheric temperature at that elevation.
  3. The runway length after having been corrected for elevation and temperature should be further increased at the rate of 20% for every 1 percent of effective gradient.
    Of these statements

(A) 1 and 2 are correct
(B) 2 and 3 are correct
(C) 1 and 3 are correct
(D) 1, 2 and 3 are correct

Answer: (A) 1 and 2 are correct


Q6. Speed of

(A) Sound at 0°C is 1190 kmph
(B) Sound varies 2.4 kmph per degree centigrade rise in temperature
(C) Sound at 0°C is called one Mach
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q7. Castor angle is defined as the angle

(A) Formed by the longitudinal axis of the aircraft and the direction of movement of the nose gear
(B) Between the direction of wind and the longitudinal axis of the runway
(C) Between the true speed of the aircraft and the crosswind component
(D) Between the horizontal and the fuselage axis

Answer: (A) Formed by the longitudinal axis of the aircraft and the direction of movement of the nose gear


Q8. Pick up the incorrect statement from the following:

(A) Channelization of pavement is caused by constant use of tri-cycle gears of aircraft
(B) Blast pads are used over cohesion-less soils to resist erosion due to tremendous speed of the jet blast
(C) Over-run areas of at least 300 m length on either side of the runway are provided
(D) None of these

Answer:(D) None of these


Q9. The maximum length and pavement strength of the runway is that of

(A) A 1
(B) B 2
(C) B 3
(D) G 7

Answer: (A) A 1


Q10. Zero fuel weight of an aircraft is:

(A) Equal to empty operating weight
(B) Equal to maximum landing weight
(C) Less than empty operating weight
(D) Equal to sum of empty operating weight and the maximum pay load

Answer: (D) Equal to sum of empty operating weight and the maximum pay load


Q11. As per ICAO, for A, B, and C type of airports, maximum effective, transverse and longitudinal grades in percentage respectively are

(A) 1.0, 1.5 and 1.5
(B) 1.0, 1.5 and 2.0
(C) 1.5, 1.5 and 2.0
(D) 2.0, 2.0 and 2.0

Answer: (A) 1.0, 1.5 and 1.5


Q12. Total correction for elevation, temperature and gradient for a runway should not be more than

(A) 15 %
(B) 20 %
(C) 25 %
(D) 35 %

Answer: (D) 35 %


Q13. If the monthly mean of average daily temperature for the hottest month of the year is 25°C and the monthly mean of the maximum daily temperature of the same month of the year is 46°C, the airport reference temperature is

(A) 32°C
(B) 35.5°C
(C) 48°C
(D) 25°C

Answer: (C) 48°C


Q14. The meteorological condition which influences the size and location of an air port is

(A) Atmosphere pressure
(B) Air density
(C) Reduced level
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q15. In instrument landing system

(A) L.O.M. and L.M.M. are installed on one side and Localizer antenna on the other side
(B) L.O.M. and Localizer are installed on one side and L.M.M. on the other side
(C) Localizer and L.M.M. are installed on one side and L.O.M. on the other side
(D) None of these

Answer: (A) L.O.M. and L.M.M. are installed on one side and Localizer antenna on the other side


Airport Engineering MCQ SET wise with Answers

We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.