Airport Engineering Objective questions – Set 07

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The distance between main gears is 10 m, and the distance of nose gear from centre of main gears is 30 m. If the angle of turning is 60°, the distance of centre of rotation from the nearer main gear, is

(A) 12.30 m
(B) 11.30 m
(C) 10.30 m
(D) 9.30 m

Answer: (A) 12.30 m


Q2. Assertion A : Airport capacity during IFR conditions is usually less than that during VFR conditions.
Reason R: During clear weather condition (VFR), the aircrafts on final approach to runway can be spaced closer during poor visibility conditions.
Select your answer based on the coding system given below:

(A) Both A and R is true and R is the correct explanation of A
(B) Both A and R is true but R is not the correct explanation of A
(C) A is true but R is false
(D) A is false but R is true

Answer: (A) Both A and R is true and R is the correct explanation of A


Q3. An aircraft is flying in an atmosphere of 30°C with a speed of 1260 kmph. Its speed is known as

(A) Subsonic
(B) Sonic
(C) Super-sonic
(D) Mach

Answer: (B) Sonic


Q4. Pick up the component not applicable to aeroplanes

(A) Wings
(B) Engines
(C) Air screw
(D) None of these

Answer: (D) None of these


Q5. The bearing of the runway at threshold is 290°, the runway number is

(A) N 70° W
(B) 290°
(C) 29°
(D) W 20° N

Answer: (C) 29°


Q6. Airport elevation is the reduced level above M.S.L. of

(A) Control tower
(B) Highest point of the landing area
(C) Lowest point of the landing area
(D) None of these

Answer: (B) Highest point of the landing area


Q7. Pick up the correct statement from the following:

(A) The speed of the aircraft relative to the ground, is called cruising speed
(B) The speed of the aircraft relative to wind, is called air speed
(C) When wind is blowing the direction of the flight, air speed is less than cruising speed
(D) All the above

Answer:(D) All the above


Q8. Pick up the correct abbreviation from the following:

(A) L.M.M. (low powered middle marker)
(B) V.H.F. (very high frequency)
(C) L.O.M. (low powered outer marker)
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q9. The centre to centre spacing of heliport lighting along the periphery of landing and takeoff area should be

(A) 2.5 m
(B) 5.0 m
(C) 7.5 m
(D) 10.0 m

Answer: (C) 7.5 m


Q10. The best direction of a runway is along the direction of

(A) Longest line on wind rose diagram
(B) Shortest line on the wind rose diagram
(C) Line clear of wind rose diagram
(D) None of these

Answer: (A) Longest line on wind rose diagram


Q11. Pick up the correct statement from the following:

(A) Approach zone survey is carried out to determine the elevations of the protruding obstructions above horizontal, conical and transitional surfaces
(B) The wind data of an air port is depicted in the form of a chart known as wind rose
(C) The landing and takeoff of the air craft is made against the wind direction
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q12. For the taxiways, the following statement is true

(A) The maximum longitudinal grade is 3%
(B) The permissible rate of change of grade is 1%
(C) The permissible transverse grade is 1.5%
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q13. Pick up the correct statement from the following:

(A) The basic length of a runway is increased at a rate of 7% per 300 m of elevation of M.S.L.
(B) The standard temperature at the site is obtained by reducing the standard sea level temperature of 15°C at the rate of 6.5°C per 1000 m rise in elevation
(C) The aerodrome reference temperature is the monthly mean of the mean daily temperature for the hottest month of the year
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q14. If the width of the approach area near the runway end is 150 m, the width of the approach area at a distance of 3 kilometers from runway end will be

(A) 1500 m
(B) 1200 m
(C) 1000 m
(D) 800 m

Answer: (B) 1200 m


Airport Engineering MCQ SET wise with Answers

We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.