Andaman & Nicobar GK Questions SET-4

Here you will find GK MCQ Questions for Andaman & Nicobar GK Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Andaman & Nicobar GK Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Andaman & Nicobar GK Questions. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.The Andaman and Nicobar Islands administration has celebrated the 74th anniversary of First Flag Hoisting Day on which date?

[A] December 31
[B] December 30
[C] December 29
[D] December 28

Correct Answer: B [December 30]


Q2.Consider the following countries:

1.Myanmar
2.Thailand
3.Cambodia
4.Indonesia
India’s Andaman and Nicobar Islands share a maritime border with which among the above countries?

[A] 1 & 2
[B] 2 & 3
[C] 3 & 4
[D] 1, 2 & 4

Correct Answer: D [1, 2 & 4]


Q3.Which of the following indigenous tribal groups you will find in Andaman Island?

1.Jarawa
2.Sentinelese
3.Onge
4.Shom Pen
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 4
[B] Only 2, 3 & 4
[C] Only 1, 2 & 3
[D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: C [ Only 1, 2 & 3]


Q4.The Dugong (Sea Cow) is found in India in __:

1.Gulf of Katch
2.Gulf of Mannar
3.Andaman & Nicobar Islands
Choose the correct option from the codes given below:
[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] Only 1 & 3
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [1, 2 & 3]


Q5.Who took charge as the Commander-in-Chief of Andaman & Nicobar Command?

[A] Sam Manekshaw
[B] Podali Shankar Rajeshwar
[C] Bipin Rawat
[D] Amarjeet Singh Bedi

Correct Answer: B [Podali Shankar Rajeshwar]


Q6.A recent study was published by the Anthropological Survey of India about the Sentinelese Tribe and the North Sentinel Island murder. In that context, consider the following statements:

1.The Wildlife Protection Act’s provisions do not apply to these tribes.
2.The Andaman and Nicobar Islands (Protection of Aboriginal Tribes) Regulation has penalty provisions for unauthorised entry into these ‘reserve areas’.
Which of the above statements is/are correct?

[A] Only 1 is correct
[B] Only 2 is correct
[C] Neither 1 nor 2 is correct
[D] Both 1 and 2 are correct

Correct Answer: D [Both 1 and 2 are correct]


Q7.The highest point of Andaman & Nicobar island, Saddle peak is located in which of the following part of the island?

[A] North Andaman
[B] Middle Andaman
[C] South Andaman
[D] Little Andaman

Correct Answer: A [North Andaman]


Q8.Arrange the following islands of Andaman island group in the direction from north to south

  1. Interview island
  2. Middle Andaman island
  3. Swaraj Dweep
  4. North Sentinel island
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 2, 1, 3, 4
    [B] 1, 2, 3, 4
    [C] 4, 1, 3, 2
    [D] 3, 1, 2, 4

Correct Answer: B [1, 2, 3, 4]


Q9.Andaman and Nicobar were established as a province in which of the following year?

[A] 1860
[B] 1865
[C] 1870
[D] 1875

Correct Answer: D [1875]


Q10.Which organisation proposed a plan to develop ‘Little Andaman Island’ as a tourism hotspot?

[A] Tourism Ministry
[B] NITI Aayog
[C] NHAI
[D] IRCTC

Correct Answer: B [NITI Aayog]


Q11.With reference to the study on the causes of coral bleaching in Indian and Pacific Ocean published in Nature Climate Change, consider the following statements:

1.The reefs in Andaman and Nicobar suffer worse bleaching than those in the Lakshadweep Islands.
2.Andaman and Nicobar Islands are coral islands while the Lakshadweep Islands are volcanic islands.
Which of the above statements is/are true?

[A] Only 1 is correct
[B] Only 2 is correct
[C] Neither 1 nor 2 is correct
[D] Both 1 and 2 are correct

Correct Answer: C [Neither 1 nor 2 is correct]


Q12.Which of the following river flows in the Andaman island?

[A] Kaladan river
[B] Myitnge river
[C] Pein river
[D] Kalpong river

Correct Answer: D [Kalpong river]


Q13.Which of the following foreign country is closer to the Andaman group of islands?

[A] Myanmar
[B] Indonesia
[C] Thailand
[D] Vietnam

Correct Answer: A [Myanmar]


Q14.In which among the following place in India, are coral reefs present?

1.Andaman and Nicobar
2.Lakshadweep
3.Palk Bay
4.Gulf of Mannar
5.Gulf of Kutch
6.Sunderbans
Select the correct code from the options given below:

[A] Only 1 & 2
[B] Only 1, 2, 3, 4 & 5
[C] Only 1, 2, 4 & 5
[D] 1, 2, 3, 4, 5 & 6

Correct Answer: B [Only 1, 2, 3, 4 & 5]


Q15.When was the Andaman Nicobar Theater command created?

[A] 2001
[B] 2003
[C] 2004
[D] 1999

Correct Answer: A [2001]


Andaman & Nicobar GK

Andaman & Nicobar GK Questions SET-1
Andaman & Nicobar GK Questions SET-2
Andaman & Nicobar GK Questions SET-3
Andaman & Nicobar GK Questions SET-4
Andaman & Nicobar GK Questions SET-5
Andaman & Nicobar GK Questions SET-6
Andaman & Nicobar GK Questions SET-7

We hope the given MCQ Questions for Andaman & Nicobar GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Andaman & Nicobar GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.