Andaman & Nicobar GK Questions SET-7

Here you will find GK MCQ Questions for Andaman & Nicobar GK Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Andaman & Nicobar GK Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Andaman & Nicobar GK Questions. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.The Andaman group of islands and the Nicobar group of islands are separated by which of the following channel?

[A] 10° channel
[B] 8° channel
[C] 12° channel
[D] 13° channel

Correct Answer: A [10° channel]


Q2.Before the construction of cellular jail, the political prisoners were imprisoned in which of the following island of the Andaman & Nicobar group?

[A] Chatham Island
[B] Ross Island
[C] Viper Island
[D] None of the above

Correct Answer: C [Viper Island]


Q3.Which of the following is the official language of Andaman and Nicobar island?

[A] Hindi
[B] Tamil
[C] Telegu
[D] Bengali

Correct Answer: A [Hindi]


Q4.The anti-ship version of which missile was recently test-fired by the Indian Navy in the Andaman and Nicobar Islands territory?

[A] BrahMos supersonic cruise missile
[B] Shaurya missile
[C] Prithvi missile
[D] Indra missile

Correct Answer: A [BrahMos supersonic cruise missile]


Q5.In India, coral reef formations are found in __:

  1. Gulf of Mannar
  2. Gulf of Kachchh
  3. Andaman and Nicobar
  4. Lakshadweep Islands
    Choose the correct option from the codes given below:
    [A] Only 1 & 2
    [B] Only 2 & 3
    [C] Only 2, 3 & 4
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]


Q6.Which state government will launch a unique programme “Ammaku Vandaman” in schools to pay tribute to mothers?

[A] Karnataka
[B] Andhra Pradesh
[C] Kerala
[D] Tamil Nadu

Correct Answer: B [Andhra Pradesh ]


Q7.What is the approximate ratio of parts of Indian Coast belonging to Peninsular India to that belonging to Andaman, Nicobar, and Lakshadweep Islands?

[A] 2:1
[B] 2.5:1
[C] 3:1
[D] 3.5:1

Correct Answer: B [2.5:1]


Q8.Which among the following country administers “Coco Islands” located in Andaman sea?

[A] India
[B] Myanmar
[C] Sri Lanka
[D] China

Correct Answer: B [Myanmar]


Q9.With reference to tribes in Andaman and Nicobar Islands, Consider the following statements:

1.All the six tribes of Andaman and Nicobar Islands are Scheduled Tribes
2.All the six tribes of Andaman and Nicobar Islands are Particularly Vulnerable 3.Tribal Groups (PVTGs)
Which of the above is / are correct statements?

[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 nor 2

Correct Answer: A [Only 1 ]


Q10.The tribal population in Andaman and Nicobar Islands belongs to which of the following races?

[A] Australoid race
[B] Caucasoid race
[C] Mongoloid race
[D] Negroid race

Correct Answer: D [Negroid race]


Q11.The Andaman and Nicobar Islands administration has celebrated the 74th anniversary of First Flag Hoisting Day on which date?

[A] December 31
[B] December 30
[C] December 29
[D] December 28

Correct Answer: B [December 30]


Q12.Consider the following countries:

1.Myanmar
2.Thailand
3.Cambodia
4.Indonesia
India’s Andaman and Nicobar Islands share a maritime border with which among the above countries?

[A] 1 & 2
[B] 2 & 3
[C] 3 & 4
[D] 1, 2 & 4

Correct Answer: D [1, 2 & 4]


Q13.The distribution mangrove is mainly found in which of the following part of the Andaman Nicobar group of islands?

[A] Car Nicobar
[B] North Andaman
[C] Little Andaman
[D] Little Nicobar

Correct Answer: B [North Andaman]


Q14.Which of the following statements are correct regarding mangroves in India?

  1. Mangroves occur along the intertidal region of estuaries and creeks in Maharashtra, Goa and Karnataka.
  2. Small tidal estuaries, neritic inlets and the lagoons support a dense and diverse undisturbed mangrove flora on Andaman & Nicobar Islands.
    Select the correct option from the codes given below:
    [A] Only 1
    [B] Only 2
    [C] Both 1 & 2
    [D] Neither 1 & 2

Correct Answer: C [Both 1 & 2]

Q15.Which of the following straight separates Middle Andaman and North Andaman Island?

[A] Homfray’s Strait
[B] Austen Strait
[C] Palk straight
[D] Coco straight

Correct Answer: B [Austen Strait]


Andaman & Nicobar GK

Andaman & Nicobar GK Questions SET-1
Andaman & Nicobar GK Questions SET-2
Andaman & Nicobar GK Questions SET-3
Andaman & Nicobar GK Questions SET-4
Andaman & Nicobar GK Questions SET-5
Andaman & Nicobar GK Questions SET-6
Andaman & Nicobar GK Questions SET-7

We hope the given MCQ Questions for Andaman & Nicobar GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Andaman & Nicobar GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.