Andhra Pradesh GK Question SET-1

Here you will find GK MCQ Questions for Andhra Pradesh GK Question with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Andhra Pradesh GK Question. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Andhra Pradesh GK Question. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.Which of the following inscription is associated with Satakarni-II?

[A] Naneghat inscription
[B] Nasik Inscription
[C] Guntupalli inscription
[D] An inscription of the gateway of Sanchi

Correct Answer: D [An inscription of the gateway of Sanchi]


Q2.Who among the following Eastern Chalukyan ruler built Rajahmundry city?

[A] Chalukya Bhima
[B] Ammaraja-I
[C] Kubja Vishnuvardhana
[D] Vijayaditya-II

Correct Answer: B [Ammaraja-I ]


Q3.Who among the following was the author of Kavyalankarasangrahamu?

[A] Nandi Timmana
[B] AyyalarajuRamabhadra
[C] PingaliSurana
[D] Ramarajabhusanudu

Correct Answer: D [Ramarajabhusanudu]


Q4.Who among the following Satavahana rulers patronised Sanskrit?

[A] Gautamaiputra Satakarni
[B] Hala
[C] Kuntala Satakarni
[D] Pulomavi

Correct Answer: C [Kuntala Satakarni ]


Q5.Who among the following had the title Andhra Kavi Pithamaha ?

[A] Alasani Peddana
[B] Nandi Timanna
[C] Ayyalaraju Ramabhadrudu
[D] Tenali Ramakrishna

Correct Answer: A [Alasani Peddana]


Q6.In the context of Satavahanas, the word Sardahas refers to:

[A] Foreign traders or long going traders
[B] Local merchants
[C] Police
[D] Intelligence officers

Correct Answer: A [Foreign traders or long going traders]


Q7.Consider the following statements about Nannaya and Identify correct statements:

1.He was the court poet of Rajaraja Narendra
2.He translated three Paravas in Mahabharata

[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both are incorrect statements
[D] Both are correct statements

Correct Answer: D [Both are correct statements]


Q8.Sri Krishna Devaraya was the author of JambavatiKalyanam. It was written in:

[A] Telugu
[B] Sanskrit
[C] Kanada
[D] Prakrit

Correct Answer: B [Sanskrit]


Q9.Which of the following is incorrect with respect to inscriptions?

[A] Naneghat- Naganika
[B] Junaghad- Satakarni-II
[C] Amaravati- Sivmuka Satakarni
[D] Nasik- Gautami Balasri

Correct Answer: B [Junaghad- Satakarni-II]


Q10.Bhuvana Vijayam is the name of:

[A] Court of Sri Krishna Devaraya
[B] Story written by Krishna Devaraya
[C] First novel in Telugu
[D] None of the above

Correct Answer: A [Court of Sri Krishna Devaraya ]


Q11.Who among the following was the author of Brihathkatha?

[A] Hala
[B] Gunadhaya
[C] Rajasekhara
[D] Sarva varma

Correct Answer: B [Gunadhaya]


Q12.Who among the following was the author of keyurbahu Charitramu?

[A] Manchana
[B] Tikkana
[C] Somadeva
[D] Nannaya

Correct Answer: A [Manchana]


Q13.Who among the following was the first Muslim ruler to patronise Telugu literature and culture?

[A] Quli-Qutub Shah
[B] Jamshid
[C] Ibrahim
[D] Muhammad Qutub Shah

Correct Answer: C [Ibrahim]


Q14.Maricha Parinayamu a Telugu poetical work was attributed to:

[A] Krishnadevaray
[B] Ramaraya
[C] Mohanangi
[D] None of the above

Correct Answer: C [Mohanangi]


Q15.Which among the following inscription is related to Peda Komati Vema Reddi?

[A] Mallavaram inscription
[B] Rekapalli inscription
[C] Guntupalli inscription
[D] Bezwada inscription

Correct Answer: A [Mallavaram inscription ]


Andhra Pradesh GK

Andhra Pradesh GK Question SET-1
Andhra Pradesh GK Question SET-2
Andhra Pradesh GK Question SET-3
Andhra Pradesh GK Question SET-4
Andhra Pradesh GK Question SET-5
Andhra Pradesh GK Question SET-6
Andhra Pradesh GK Question SET-7

We hope the given GK MCQ Questions for Andhra Pradesh GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Andhra Pradesh GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.