Andhra Pradesh GK Question SET-2

Here you will find GK MCQ Questions for Andhra Pradesh GK Question with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Andhra Pradesh GK Question. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Andhra Pradesh GK Question. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.Trisamudra Toya Peetavahana is the title of:

[A] Gautamiputra Satakarni
[B] Satakarni-I
[C] Hala
[D] Simuka

Correct Answer: A [Gautamiputra Satakarni ]


Q2.“Tripura – Martya- Maheswara” was the title of:

[A] Gunaga Vijayditya
[B] Indhrabhattarka
[C] Narendra Mrigaraja
[D] Yudhamala

Correct Answer: A [Gunaga Vijayditya]


Q3.Vijayawada is located on the banks of;

[A] Krishna River
[B] Godavari river
[C] Cauvery river
[D] Tunghabhadra river

Correct Answer: A [Krishna River]


Q4.Who among the following was the author of “Andhra Bhasha Bhushanam”?

[A] Nannaya
[B] Ketana
[C] Errana
[D] None of the above

Correct Answer: B [Ketana ]


Q5.Consider the following statements about Nigama Sabhas during Satavahana period:

1.People’s following the same profession were grouped themselves into Nigama Sabha.
2.Bhattiprolu inscription is the major source of Nigama Sabhas
3.Nagara was the head of Nigama Sabha
Select the incorrect statement from the given options

[A] Only 1
[B] Only 2 & 3
[C] All are correct statements
[D] All are incorrect statements

Correct Answer: A [Only 1]


Q6.In the context of Satavahana rule, Skandhavara refers to:

[A] Temporary military camp
[B] Permanent military camp
[C] King’s personal land
[D] Agricultural land

Correct Answer: A [Temporary military camp]


Q7.Who among the following fought 108 battles and built Siva temples at every battle place with his name Narendrashwara temples?

[A] Vijayaditya-II
[B] Bhima Saluki
[C] Chalukya Bhima
[D] None of the above

Correct Answer: A [Vijayaditya-II ]


Q8.The capital of Kakatiyas was shifted from Hanamakonda to Warangal during the reign of:

[A] Rudrama devi
[B] Ganapatideva
[C] Prathaparudra
[D] Rudra deva

Correct Answer: B [Ganapatideva]


Q9.Who among the following had the title Andhra Kavi Pithamaha ?

[A] Alasani Peddana
[B] Nandi Timanna
[C] Ayyalaraju Ramabhadrudu
[D] Tenali Ramakrishna

Correct Answer: A [Alasani Peddana]


Q10.In Which year , for the first time English landed at Surat?

[A] 1600
[B] 1608
[C] 1611
[D] 1615

Correct Answer: B [1608]


Q11.Who among the following were also known as Sriparvatiyas (foresters, or rulers of Sriparvata Forests?)

[A] Vakatakas
[B] Vishunukundis
[C] Satavahanas
[D] Ikshavakus

Correct Answer: D [Ikshavakus]


Q12.Who among the following wrote treatise on dance called VasanthaRajeevam?

[A] Anapotha Reddi
[B] Peda Komati Vema Reddi
[C] Anavema Reddi
[D] Kumaragiri Reddi

Correct Answer: D [Kumaragiri Reddi ]


Q13.Who among the following was the author of “Basava Puranam “:

[A] Palkuriki Somanatha
[B] Allasani Peddhana
[C] Nannaya
[D] Tikkana

Correct Answer: A [Palkuriki Somanatha]


Q14.Who among the following was the author of Subhadrarjuniyam?

[A] Mohanangi
[B] Tallapaka Timmaka
[C] Naganika
[D] None of the above

Correct Answer: B [Tallapaka Timmaka]


Q15.In which year Thomas Roe was sent to the court of Jahangir as an ambassador from King James-I of England?

[A] 1610
[B] 1612
[C] 1615
[D] 1618

Correct Answer: C [1615]


Andhra Pradesh GK

Andhra Pradesh GK Question SET-1
Andhra Pradesh GK Question SET-2
Andhra Pradesh GK Question SET-3
Andhra Pradesh GK Question SET-4
Andhra Pradesh GK Question SET-5
Andhra Pradesh GK Question SET-6
Andhra Pradesh GK Question SET-7

We hope the given GK MCQ Questions for Andhra Pradesh GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Andhra Pradesh GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.