Andhra Pradesh GK Question SET-3

Here you will find GK MCQ Questions for Andhra Pradesh GK Question with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Andhra Pradesh GK Question. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Andhra Pradesh GK Question. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.Which among the following was the capital of Salankayana dynasty?

[A] Vengi
[B] Nagarjunakonda
[C] Amaravati
[D] Guntur

Correct Answer: A [Vengi]


Q2.Who among the following had the title “Andhraesadiswara” and “Andhra Suratrana”?

[A] Kapaya Nayaka
[B] Anapotha
[C] Singama Nayaka
[D] Prolaya Nayaka

Correct Answer: A [Kapaya Nayaka]


Q3.Who among the following had title of Kakatiya Stapanacharya?

[A] Pedakomati Vemareddy
[B] Recharla Rudra
[C] Rudra deva
[D] Ganapathi deva

Correct Answer: B [Recharla Rudra ]


Q4.Firistha was the pen name of:

[A] Mir Munnim
[B] Abdullah
[C] Tanashah
[D] Muhammad Qasim

Correct Answer: D [Muhammad Qasim ]


Q5.Consider the following statement about Poligar Narasimha Reddy:

1.In 1846 he revolted against British
2.He was defeated by Captain Nolt at Moondlapadu
3.He was publicly hanged at Koilkuntla
Select the correct statements from the given options

[A] Only 2 & 3
[B] Only 1 & 3
[C] All are correct statements
[D] only 1

Correct Answer: C [All are correct statements]


Q6.Chalukya kumararama bhimeswara temple in Samarlakota was built by:

[A] Chalukya Bhima
[B] Yuddamalla
[C] Ammaraja-I
[D] Vijayaditya-III

Correct Answer: A [Chalukya Bhima ]


Q7.Consider the following taxes in the Vijayanagar empire and identify wrongly matched pair from the given options:

1.Staladayam- Tax on goods imported from foreign countries
2.Maragdayam- transit duty
3.Mamuladayam- Tax on goods exported to foreign countries

[A] Only 1
[B] Only 2 & 3
[C] Only 3
[D] All are correct

Correct Answer: D [All are correct]


Q8.Who among the following composed “Vikramarjuna Vijaya” ?

[A] Potana
[B] Pampa
[C] Kethana
[D] Tikkana

Correct Answer: B [Pampa]


Q9.Which of the following is the correct term for NayankaraPatlu during Reddi kingdom rule?

[A] villages of Brahmins
[B] crown villages
[C] taxable villages
[D] None of the above

Correct Answer: C [taxable villages]


Q10.Sir Thomas Munro was died at:

[A] Ananthapur
[B] Penukonda
[C] Chittoor
[D] Pattikonda

Correct Answer: D [Pattikonda ]


Q11.Who among the following Eastern Chalukyan ruler built Rajahmundry city?

[A] Chalukya Bhima
[B] Ammaraja-I
[C] Kubja Vishnuvardhana
[D] Vijayaditya-II

Correct Answer: B [Ammaraja-I ]


Q12.The earliest European visitor to Vijayanagar empire was:

[A] Durate Barbosa
[B] Fernao Nuniz
[C] Nicolo-conti
[D] Dominigos Paes

Correct Answer: C [Nicolo-conti ]


Q13.Virbhadra Vijayam and Bhogini dandakamu were written by:

[A] Bammera Pothana
[B] Annamacharya
[C] Nandi Timanna
[D] Ayyalaraju Ramabhadrudu

Correct Answer: A [Bammera Pothana ]


Q14.Who among the following associated with the word “Parentallu”?

[A] Women
[B] Old aged persons
[C] Military chief
[D] None of the above

Correct Answer: A [Women]


Q15.Who among the following helped Thomas Munro to Subdue Poligars after he appointed as Principal collector for ceded districts in 1800?

[A] Gen Campbell
[B] Capt. Orr
[C] Colnel Ford
[D] None of the above

Correct Answer: A [Gen Campbell]


Andhra Pradesh GK

Andhra Pradesh GK Question SET-1
Andhra Pradesh GK Question SET-2
Andhra Pradesh GK Question SET-3
Andhra Pradesh GK Question SET-4
Andhra Pradesh GK Question SET-5
Andhra Pradesh GK Question SET-6
Andhra Pradesh GK Question SET-7

We hope the given GK MCQ Questions for Andhra Pradesh GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Andhra Pradesh GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.