Andhra Pradesh GK Question SET-4

Here you will find GK MCQ Questions for Andhra Pradesh GK Question with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Andhra Pradesh GK Question. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Andhra Pradesh GK Question. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.Who among the following was the author of Palanati Vira Charitra which describes war of Palnadu?

[A] Manchana
[B] Srinatha
[C] Somadeva
[D] Nannaya

Correct Answer: B [Srinatha]


Q2.Which among the following is the most important port-town during the Kakatiya Period was:

[A] Baruch
[B] Sonapur
[C] Motupalli
[D] Kakinada

Correct Answer: C [Motupalli]


Q3.Ponupalli Granth and Rudravaram Granth were composed by:

[A] Srinatha
[B] Pothana
[C] Dhurjati
[D] Pingali Surrana

Correct Answer: A [Srinatha]


Q4.Who among the following was a a dancer in the court of Kumaragiri reddy ?

[A] Madhura Devi
[B] Lakuma Devi
[C] Anjali Devi
[D] None of the above

Correct Answer: B [Lakuma Devi]


Q5.In which year Rampa revolt took place?

[A] 1857
[B] 1860
[C] 1875
[D] 1879

Correct Answer: D [1879]


Q6.Who among the following supported Wahabi movement in Hyderabad state?

[A] Mubaraz-ud-Doulah
[B] Nasir-ud-Doulah
[C] Ghulam Rasool khan
[D] None of the above

Correct Answer: A [Mubaraz-ud-Doulah]


Q7.At which of the following places, first Andhra conference was held?

[A] Vijayawada
[B] Tirupathi
[C] Bapatla
[D] Kakinada

Correct Answer: C [Bapatla]


Q8.On which of the following dates, Swami Sitaram began his fast unto death for separate Andhra state?

[A] 15th August 1950
[B] 15th August 1951
[C] 20th September 1950
[D] 20th September 1951

Correct Answer: B [15th August 1951]


Q9.In which year Telugu Desam Party was formed?

[A] 1980
[B] 1981
[C] 1982
[D] 1983

Correct Answer: C [1982]


Q10.First world Telugu conference was held at:

[A] Hyderabad
[B] Tirupathi
[C] Vishakapatnam
[D] Vijayawada

Correct Answer: A [Hyderabad]


Q11.Which among the following correctly defines Dubashees?

[A] They are foreign traders
[B] They are local merchants
[C] They are the local people who helped collector in explaining local language
[D] None of the above

Correct Answer: C [They are the local people who helped collector in explaining local language]


Q12.Consider the following statements about Nidadavolu conference in 1912 which results in the formation of Andhra conference?

1.It was the joint conference of Godavari, Krishna and Guntur districts
2.For the first time formation of separate Andhra province came up for consideration
3.The president of the Nidadvolu conference was: Nyapathi Subba Rao
Select the incorrect statement from the given options

[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 &3
[C] Only 2
[D] Only 3

Correct Answer: D [Only 3]


Q13.Khosala committee was related to:

[A] Capital of Andhra state
[B] Partition of Madras state
[C] Irrigation project
[D] None of the above

Correct Answer: C [Irrigation project]


Q14.In which year TDP government announced 44% of jobs in government services and an equal percentage of seats in educational institutions would be reserved for back ward classes?

[A] 1983
[B] 1985
[C] 1986
[D] 1987

Correct Answer: C [1986]


Q15.In whose cabinet both Chandra Babu Naidu and YSR worked as ministers?

[A] Marri Chenna Reddy
[B] T. Anjaiah
[C] Bhavanam Venkat Ram Reddy
[D] Kotla Vijaya Bhaskar Reddy

Correct Answer: B [T. Anjaiah]


Andhra Pradesh GK

Andhra Pradesh GK Question SET-1
Andhra Pradesh GK Question SET-2
Andhra Pradesh GK Question SET-3
Andhra Pradesh GK Question SET-4
Andhra Pradesh GK Question SET-5
Andhra Pradesh GK Question SET-6
Andhra Pradesh GK Question SET-7

We hope the given GK MCQ Questions for Andhra Pradesh GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Andhra Pradesh GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.