Andhra Pradesh GK Question SET-7

Here you will find GK MCQ Questions for Andhra Pradesh GK Question with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Andhra Pradesh GK Question. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Andhra Pradesh GK Question. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.In which year Chandrababu Naidu elected as MLA for the first time?

[A] 1970
[B] 1974
[C] 1975
[D] 1978

Correct Answer: D [1978]


Q2.Common weal and New India were the names of two news papers started by?

[A] Bal Gangadhar Tilak
[B] Annie Besant
[C] Mutnuri Krishna Rao
[D] None of the above

Correct Answer: B [Annie Besant]


Q3.After which of the following incidents, Tanguturi Prakasam was known as Andhra Kesari (Lion of Andhra)

[A] Non Cooperation movement
[B] Simon commission
[C] Civil Disobedience movement
[D] Quit India movement

Correct Answer: B [Simon commission]


Q4.Consider the following statement about Gentlemen Agreement:

1.As per Gentlemen Agreement cabinet ministers from Andhra and Telangana regions should be in proportion to 60:40
2.If the CM is from Andhra then Deputy CM should be from Telangana and Vice-versa
3.Out of five portfolios Home, Finance, Revenue,planning and development and commerce and industry two should go to Telangana
Select the correct statements from the given options

[A] Only 1
[B] Only 2 & 3
[C] On 1 & 3
[D] All are correct statements

Correct Answer: D [All are correct statements]


Q5.Swatantra Party was formed in Andhra Pradesh in the year:

[A] 1955
[B] 1957
[C] 1959
[D] 1961

Correct Answer: C [1959]


Q6.Which of the following is not correctly matched with respect to schemes launched by Chandrababu Naidu during his second tenure as CM?

1.Adarana for Artisans
2.Mundadugu for disabled
3.Cheyutha for downtrodden
[A] Only 1
[B] Both 2 & 3
[C] All are correctly matched
[D] All are incorrect

Correct Answer: B [Both 2 & 3]


Q7.During home rule movement Annie Besant established National college at:

[A] Vishakapatnam
[B] Guntur
[C] Tirupathi
[D] Madanapalle

Correct Answer: D [Madanapalle]


Q8.Which of the following was the headquarters of Andhra University at the time it was inaugurated?

[A] Vishakapatnam
[B] Anantapur
[C] Tirupathi
[D] Vijayawada

Correct Answer: D [Vijayawada]


Q9.In which of the following dates Andhra Pradesh was formed by merging Hyderabad state?

[A] 1st Oct 1953
[B] 1st Oct 1956
[C] 1st Nov 1956
[D] None of the above

Correct Answer: C [1st Nov 1956]


Q10.The first ever Dalit Chief Minister in India was:

[A] Sanjeevaiah
[B] Mayavati
[C] Prakasam
[D] None of the above

Correct Answer: A [Sanjeevaiah]


Q11.Who among the following were the members of Sri Krishna committee that was constituted to look into the issue of separate statehood for Telangana?

[A] Ranbir Singh
[B] Abusaleh Shariff
[C] Vinod K. Duggal
[D] All of them

Correct Answer: D [All of them]


Q12.Who among the following was the author of keyurbahu Charitramu?

[A] Manchana
[B] Tikkana
[C] Somadeva
[D] Nannaya

Correct Answer: A [Manchana]


Q13.Who among the following had title of Kakatiya Stapanacharya?

[A] Pedakomati Vemareddy
[B] Recharla Rudra
[C] Rudra deva
[D] Ganapathi deva

Correct Answer: B [Recharla Rudra ]


Q14.Who among the following had the title “Andhraesadiswara” and “Andhra Suratrana”?

[A] Kapaya Nayaka
[B] Anapotha
[C] Singama Nayaka
[D] Prolaya Nayaka

Correct Answer: A [Kapaya Nayaka]


Q15.In which of the following districts Anti-arrack movement was started in 1992?

[A] Chittoor
[B] Srikakulam
[C] Kurnool
[D] Nellore

Correct Answer: D [Nellore]


Andhra Pradesh GK

Andhra Pradesh GK Question SET-1
Andhra Pradesh GK Question SET-2
Andhra Pradesh GK Question SET-3
Andhra Pradesh GK Question SET-4
Andhra Pradesh GK Question SET-5
Andhra Pradesh GK Question SET-6
Andhra Pradesh GK Question SET-7

We hope the given GK MCQ Questions for Andhra Pradesh GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Andhra Pradesh GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.