Applied Mechanics MCQ Exam Questions – Set 08

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. A 49 kg lady stands on a spring scale in an elevator. During the first 5 sec, starting from rest, the scale reads 69 kg. The velocity of the elevator will be

(A) 10 m/sec
(B) 15 m/sec
(C) 20 m/sec
(D) 25 m/sec

Answer:(C) 20 m/sec


Q2. The equation of motion of a particle starting from rest along a straight line is x = t3 – 3t2+ 5. The ratio of the accelerations after 5 sec and 3 sec will be

(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5

Answer: (D) 5


Q3. In case of S.H.M. the period of oscillation (T), is given by

(A) T = 2ω/π²
(B) T = 2π/ω
(C) T = 2/ω
(D) T = π/2ω

Answer: (B) T = 2π/ω


Q4. The numbers of funicular polygons which can be drawn to pass through two specified points in the space diagram are

(A) Zero
(B) 1
(C) 2
(D) Infinity

Answer: (D) Infinity


Q5. Pick up the incorrect statement from the following:

(A) The C.G. of a circle is at its centre
(B) The C.G. of a triangle is at the intersection of its medians
(C) The C.G. of a rectangle is at the intersection of its diagonals
(D) The C.G. of a semicircle is at a distance of r/2 from the centre

Answer: (D) The C.G. of a semicircle is at a distance of r/2 from the centre


Q6. The locus of the instantaneous centre of a moving rigid body, is

(A) Straight line
(B) Involute
(C) Centroid
(D) Spiral

Answer: (C) Centroid


Q7. Periodic time of body moving with simple harmonic motion, is

(A) Directly proportional to its angular velocity
(B) Directly proportional to the square of its angular velocity
(C) Inversely proportional to the square of its angular velocity
(D) Inversely proportional to its angular velocity

Answer: (D) Inversely proportional to its angular velocity


Q8. If the angular distance, 0 = 2t3 ‑ 3t², the angular acceleration at t = 1 sec. is

(A) 1 rad/sec²
(B) 4 rad/sec²
(C) 6 rad/sec²
(D) 12 rad/sec²

Answer: (C) 6 rad/sec²


Q9. A 50 kg boy climbs up a 8 m rope in gymnasium in 10 sec. The average power developed by the boy is approximately

(A) 400 watts
(B) 500 watts
(C) 4000 watts
(D) None of these

Answer: (A) 400 watts


Q10. A square hole is punched out of a circular lamina, the diagonal of the square being the radius of the circle. If ‘r’ is the radius of the circle, the C.G. of the remainder from the corner of the square on the circumference will be

(A) [r (π + 0.25)]/(π – 0.5)
(B) [r (π – 0.5)]/(π + 0.25)
(C) [r (π – 0.25)]/(π – 0.5)
(D) [r (π + 0.25)]/(π + 0.5)

Answer: (C) [r (π – 0.25)]/(π – 0.5)


Q11. A heavy ladder resting on a floor and against a vertical wall may not be in equilibrium, if

(A) Floor is smooth and the wall is rough
(B) Floor is rough and the wall is smooth
(C) Floor and wall both are smooth surfaces
(D) Floor and wall both are rough surfaces

Answer: (C) Floor and wall both are smooth surfaces


Q12. Minimum pull in a suspended cable with supports at two ends is equal to

(A) Horizontal thrust
(B) Support reactions
(C) Resultant of horizontal thrust and support reaction
(D) Half the weight of the cable

Answer: (A) Horizontal thrust


Q13. A body A of mass 6.6 kg which is lying on a horizontal platform 4.5 m from its edge is connected to the end of a light string whose other end is supporting a body of mass 3.2 kg as shown in below figure. If the friction between the platform and the body A is 1/3, the acceleration is

(A) 0.5 m/sec2
(B) 0.75 m/sec2
(C) 1.00 m/sec2
(D) 1.25 m/sec2

Answer: (C) 1.00 m/sec2


Q14. If the tension in a cable supporting a lift moving upwards is twice the tension when the lift is moving downwards, the acceleration of the lift, is

(A) g/2
(B) g/3
(C) g/4
(D) g/5

Answer: (B) g/3


Q15. The reaction at the central support B of the beam ABC hinged at D shown in below figure is

(A) 2 t
(B) 5.8 t
(C) 0.2 t
(D) 3.5 t

Answer: (B) 5.8 t


Applied Mechanics and Graphic Statics MCQ SET wise with Answers


We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.