Applied Mechanics Objective Questions – Set 04

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The velocity of a moving body, is

(A) A vector quantity
(B) A scalar quantity
(C) A constant quantity
(D) None of these

Answer: (A) A vector quantity


Q2. If a set of given forces are such that their free vectors build a closed polygon, then

(A) The resultant force and resultant couple are always zero
(B) The resultant force is zero but resultant couple is not zero
(C) The resultant force is zero but resultant couple may not be zero
(D) The resultant force and resultant couple both may not be zero

Answer: (C) The resultant force is zero but resultant couple may not be zero


Q3. The angle of friction is:

(A) The ratio of the friction and the normal reaction
(B) The force of friction when the body is in motion
(C) The angle between the normal reaction and the resultant of normal reaction and limiting friction
(D) The force of friction at which the body is just about to move

Answer: (C) The angle between the normal reaction and the resultant of normal reaction and limiting friction


Q4. ‘u1’ and ‘u2’ are the velocities of approach of two moving bodies in the same direction and their corresponding velocities of separation are ‘v1’ and ‘v2’. As per Newton’s law of collision of elastic bodies, the coefficient of restitution (e) is given by

(A) e = v1 – v2/u2 – u1
(B) e = u2 – u1/v1 – v2
(C) e = v2 – v1/u1 – u2
(D) e = v1 – v2/u2 + u1

Answer: (C) e = v2 – v1/u1 – u2


Q5. To double the period of oscillation of a simple pendulum

(A) The mass of its bob should be doubled
(B) The mass of its bob should be quadrupled
(C) Its length should be quadrupled
(D) Its length should be doubled

Answer: (C) Its length should be quadrupled


Q6. If a projectile is fired with an initial velocity of 10 m/sec at an angle of 60° to the horizontal, its horizontal and vertical velocity at the highest point of trajectory are

(A) 0 and 5 m/sec
(B) 5 m/sec and 0
(C) 5√3 m/sec and 0
(D) 5 and 5√3 m/sec

Answer: (B) 5 m/sec and 0


Q7. For the system of the loads shown in bellow figure, the time required for the 6.6 kg load to fall on the edge, is
Applied Mechanics question no. 03

(A) 1 sec
(B) 2 sec
(C) 3 sec
(D) 4 sec

Answer: (C) 3 sec


Q8. When a body in equilibrium undergoes an infinitely small displacement, work imagined to be done, is known as

(A) Imaginary work
(B) Negative work
(C) Virtual work
(D) None of these

Answer: (C) Virtual work


Q9. ‘ω’ rad/sec is the angular velocity of a crank whose radius is ‘r’. If it makes θ° with inner dead centre and obliquity of the connecting rod ‘l’ is ‘ϕ’, the velocity v of the piston, is given by the equation

(A) ω2 (l cos ϕ + r sin ϕ tan θ)
(B) ω2 (l sin ϕ + r cos φ tan θ)
(C) ω (l sin ϕ + r cos ϕ tan θ)
(D) ω2 (l sin ϕ – r cos θ tan ϕ)

Answer: (C) ω (l sin ϕ + r cos ϕ tan θ)


Q10. A cable loaded with 10 kN/m of span is stretched between supports in the same horizontal line 100 m apart. If the central dip is 10 m, then the maximum and minimum pull in the cable respectively are

(A) 1346.3 kN and 1500 kN
(B) 1436.2 kN and 1250 kN
(C) 1346.3 kN and 1250 kN
(D) 1436.2 kN and 1500 kN

Answer: (C) 1346.3 kN and 1250 kN


Q11. A ball is dropped from a height of 2.25 m on a smooth floor and rises to a height of 1.00 m after the bounce. The coefficient of restitution between the ball and the floor is

(A) 0.33
(B) 0.44
(C) 0.57
(D) 0.67

Answer: (D) 0.67


Q12. One Newton force, is

(A) 103 dynes
(B) 104 dynes
(C) 105 dynes
(D) 106 dynes

Answer: (C) 105 dynes


Q13. A vehicle weighing w kg is to run on a circular curve of radius r. If the height of its centre of gravity above the road level is h and the distance between the centres of wheels is 2a, the maximum velocity, in order to avoid over turning, will be

(A) gra/h
(B) √(gra/h)
(C) ∛(gra/h)
(D) 4√(gra/h)

Answer: (B) √(gra/h)


Q14. If the resultant of two forces has the same magnitude as either of the force, then the angle between the two forces is

(A) 30°
(B) 45°
(C) 60°
(D) 120°

Answer: (D) 120°


Q15. A square hole is made in a circular lamina, the diagonal of the square is equal to the radius of the circle as shown in below figure the shift in the centre of gravity is
Practice Set 06-Question No. 05

(A) r (π – 0.75)/(π – 0.5)
(B) r (π – 0.25)/(π – 0.75)
(C) r (π – 0.5)/(π – 0.75)
(D) r (π – 0.5)/(π – 0.25)

Answer: (A) r (π – 0.75)/(π – 0.5)


Applied Mechanics and Graphic Statics MCQ SET wise with Answers


We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.