Arunachal Pradesh GK Questions SET-1

Here you will find GK MCQ Questions for Arunachal Pradesh gk questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Arunachal Pradesh gk questions . Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Arunachal Pradesh gk questions . Each question has four options followed by the right answer.


Q1.Which union minister has inaugurated RIWATCH Museum in Arunachal Pradesh?

[A] Nitin Gadkari
[B] Ashok Gajapathi Raju
[C] Kiren Rijiju
[D] Prakash Javadekar

Correct Answer: C [Kiren Rijiju]


Q2.Which of the following states share boarder with Myanmar?

  1. Arunachal Pradesh
  2. Mizoram
  3. Manipur
  4. Nagaland
    Select the correct option from the codes given below:
    [A] Only 1 & 2
    [B] Only 1 & 3
    [C] Only 2 & 4
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [ 1, 2, 3 & 4]


Q3.Which of the following pairs of monasteries and their correct location state is / are correct?

1.Rumtek Monastery – Sikkim
2.Tawang Monastery – Ladakh
3.Hemis Monastery – Arunachal Pradesh
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1
[B] Only 1 & 2
[C] Only 1 & 3
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: A [ Only 1]


Q4.Some of the constructed/under construction tunnels in India were recently making news. In this context, consider the following tunnels with states in which they have been/are being constructed:

1.Chenani-Nashri tunnel- Himachal Pradesh
2.Silkyara Bend-Barkot Tunnel- Sikkim
3.Sela pass tunnel- Arunachal Pradesh
Which of the above is/are correct?

[A] 1 & 2 Only
[B] 3 Only
[C] 2 & 3 Only
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: B [3 Only]


Q5.India’s Easternmost Village-Vijaynagar is situated in which district of Arunachal Pradesh

[A] Upper Siang
[B] Changlang
[C] Lohit
[D] East Kameng

Correct Answer: B [Changlang]


Q6.In which year, Arunachal Pradesh became a full-fledged state of India?

[A] 1985
[B] 1986
[C] 1987
[D] 1988

Correct Answer: C [1987]


Q7.Consider the following pairs of tribes in news and their respective states.

1.Angami: Arunachal Pradesh
2.Bhutia : Nagaland
3.Chenchu: Andhra Pradesh
Which of the above pairs is/are correctly matched?

[A] 3 Only
[B] 1 and 2 Only
[C] 2 and 3 Only
[D] 1,2 and 3

Correct Answer: A [3 Only]


Q8.Consider the following GI protected agricultural products and their respective states:

  1. Virupakshi Hill Banana – Karnataka
  2. Wackro Orange – Arunachal Pradesh
  3. Laxman Bhog Mango – Uttar Pradesh
    Which among the above is / are correct matches?
    [A] Only 1 & 2
    [B] Only 2
    [C] Only 2 & 3
    [D] Only 1 & 3

Correct Answer: B [Only 2]


Q9.Consider the following statements about the Dhola-Sadiya Bridge:

1.It is also known as Bhupen Hazarika Setu
2.It connects Assam to Arunachal Pradesh
3.It is built on the Lohit River
Which of the above are correct?

[A] 1 & 3 Only
[B] 2 & 3 Only
[C] 1 & 2 Only
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [1, 2 & 3]


Q10.Which one of the following pairs is not correctly matched?

Monastery State
(a) Dhankar Monastery : Himachal Pradesh
(b) Rumtek Monastery : Sikkim
(c) Tabo Monastery : Himachal Pradesh
(d) Kye Monastery : Arunachal Pradesh

Correct Answer: [D]


Q11.What is approximate time difference between sunrise in Arunachal Pradesh and Saurastra of India?

[A] 1 Hour
[B] 1 hour 30 Minutes
[C] 2 Hours
[D] 2 Hours 30 Minutes

Correct Answer: C [2 Hours]


Q12.Which among the following is / are correct statements with respect to Shifting Cultivation as practiced in India?

1.India’s largest area under shifting cultivation is in the state of Arunachal Pradesh
2.In recent years, the cycle of shifting cultivation on a particular land has reduced drastically
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 nor 2

Correct Answer: B [Only 2]


Q13.Consider the following:

  1. Flamingo Festival – Tamil Nadu
  2. Dree Festival – Arunachal Pradesh
  3. Hornbill Festival – Nagaland
    Which among the above is / are correct matches?
    [A] Only 1 & 2
    [B] Only 2 & 3
    [C] Only 1 & 3
    [D] 1, 2 & 3

Correct Answer: B [Only 2 & 3]


Q14.Recently, President’s rule was imposed in Arunachal Pradesh. Consider the following statements with this context:

1.During President’s rule in a state, the executive power shifts from Council of Ministers to President of India
2.President’s rule must be approved by Parliament within a period of six months
Which of the above is / are correct statements?

[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 nor 2

Correct Answer: D [Neither 1 nor 2]


Q15.Which is the first Hindi newspaper recently launched in Arunachal Pradesh?

[A] Pradesh Bhasha
[B] Arun Bhoomi
[C] Hind Sahitya
[D] Hindi Times

Correct Answer: B [Arun Bhoomi]


Arunachal Pradesh GK

Arunachal Pradesh GK Questions SET-1
Arunachal Pradesh GK Questions SET-2
Arunachal Pradesh GK Questions SET-3
Arunachal Pradesh GK Questions SET-4
Arunachal Pradesh GK Questions SET-5
Arunachal Pradesh GK Questions SET-6
Arunachal Pradesh GK Questions SET-7

We hope the given GK MCQ Questions for Arunachal Pradesh GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Arunachal Pradesh GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.