Arunachal Pradesh GK Questions SET-2

Here you will find GK MCQ Questions for Arunachal Pradesh GK Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Arunachal Pradesh GK Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Arunachal Pradesh GK Questions. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.Which of the following Constitution Amendment Act provided for reservation of seats for scheduled tribes of Nagaland, Meghalaya, Mizoram, & Arunachal Pradesh state assemblies?

[A] 52nd
[B] 57th
[C] 61st
[D] 65th

Correct Answer: B [57th]


Q2.Consider the following geographical features of India and states of their location:

1.Maikala range – Karnataka
2.Malaygiri – Odisha
3.Bomdila Pass – Sikkim
4.Dafla Hills – Arunachal Pradesh
Which among the above matches is / are correct?

[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 4
[C] Only 1, 2 & 4
[D] Only 2, 3 & 4

Correct Answer: B [Only 2 & 4]


Q3.Consider the following pairs of folk dances with states where they are most commonly performed:

1.Bardo Cham – Arunachal Pradesh
2.Karma Naach – Jharkhand
3.Raut Nacha – Chhattisgarh
4.Which of the above is/are correct?

[A] 1 & 2 Only
[B] 3 Only
[C] 2 & 3 Only
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [1, 2 & 3]


Q4.It is among the oldest surviving health traditions of the world with a living history of more than 2500 years. It has been practised in Himalayan regions, particularly in Leh and Ladakh (J&K), Himachal Pradesh, Arunachal Pradesh, Sikkim, Darjeeling etc. This curative system is very effective in managing chronic diseases like Asthma, Bronchitis, Arthritis, etc. It considers body and the mind as the locus of treatment. This healing system is known as _?

[A] Sowa-Rigpa
[B] Naturopathy
[C] Unani
[D] Ayurveda

Correct Answer: A [Sowa-Rigpa]


Q5.With reference to the NGT directive to Arunachal Pradesh government to identify illegal deforestation hotspots in Pakke Tiger Reserve, consider the following statements the protected site:

1.The reserve represent the range limits of Indochinese tigers and Bengal tigers.
2.The reserve is known for the ‘Hornbill Nest Adoption Program’.
3.The forest belongs to evergreen category.
Which of the above statements is/are correct?

[A] Only 1 and 2 are correct
[B] Only 1 and 3 are correct
[C] Only 2 and 3 are correct
[D] All are correct

Correct Answer: D [All are correct]


Q6.Which among the following is correct regarding Arunachal Pradesh?

[A] Lok Sabha Seat 1 Rajya Sabha Seats 2
[B] Lok Sabha Seats 2 Rajya Sabha Seats 2
[C] Lok Sabha Seats 3 Rajya Sabha Seats 2
[D] Lok Sabha Seats 2 Rajya Sabha Seat 1

Correct Answer: D [Lok Sabha Seats 2 Rajya Sabha Seat 1]


Q7.Recently, Integrated Large Scale Eri Farming was launched in Arunachal Pradesh under North East Region Textile Promotion Scheme (NERTPS). Consider the following statements with respect to sericulture in North East India:

1.North East India produces both mulberry silk and vanya silk
2.Majority of the silk produced in North East India is of mulberry type
Which among the above is / are correct statements?

[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 nor 2

Correct Answer: A [Only 1]


Q8. Consider the following animals based festivals with states where they are predominantly celebrated:

1.Myoko – Arunachal Pradesh
2.Ooru Habba – Karnataka
3.Kambala – Jammu & Kashmir
Which of the above is/are correct?

[A] 1 & 2 Only
[B] 2 Only
[C] 2 & 3 Only
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: A [ 1 & 2 Only]


Q9.Which of the following has become the new district of Arunachal Pradesh?

[A] Lepa Rada
[B] Pakke-Kessang
[C] Manigong
[D] Shi Yomi

Correct Answer: D [Shi Yomi ]


Q10.India’s APEDA introduced its kiwi wine in Greece. In this context, consider the following statements:

1.The Indian Kiwi wine is produced in Arunachal Pradesh.
2.Wine is being produced by the Apatani tribe.
Which of the above statements is/are correct?

[A] Only 1 is correct
[B] Only 2 is correct
[C] Neither 1 nor 2 is correct
[D] Both 1 and 2 are correct

Correct Answer: D [Both 1 and 2 are correct]


Q11.The Arunachal Pradesh government has inked an agreement with which state-based Smart Village Movement (SVM) for its smart village initiative?

[A] Tamil Nadu
[B] Kerala
[C] Maharashtra
[D] Andhra Pradesh

Correct Answer: D [Andhra Pradesh]


Q12.In which of the following regions / states, you can find tertiary coal in India?

1.Kashmir Valley
2.Tamil Nadu
3.Arunachal Pradesh
4.Rajasthan
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] Only 2 & 4
[D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [ 1, 2, 3 & 4]


Q13.Consider the following pairs of Ramsar sites with their states:

1.Hokersar – Karnataka
2.Pong Dam Lake – Arunachal Pradesh
3.Bhoj Wetland – Gujarat
Which of the above pairs is/are correctly matched?

[A] Only 3
[B] Only 1 & 3
[C] Only 2 & 3
[D] None

Correct Answer: D [ None]


Q14.The Union Cabinet has approved the introduction of a Bill to modify the list of Scheduled Tribes (STs) of Arunachal Pradesh. Which of the following tribes will be included in the list?

[A] Mishmi-Kaman
[B] Idu
[C] Taraon
[D] All of the above

Correct Answer: D [All of the above]


Q15.With reference to the recent discovery of the Microhyla eos, consider the following statements:

1.It is a new fish species discovered in Arunachal Pradesh.
2.The animal is found in riparian habitats.
Which of the above statements is/are correct?

[A] Only 1 is correct
[B] Only 2 is correct
[C] Neither 1 nor 2 is correct
[D] Both 1 and 2 are correct

Correct Answer: B [Only 2 is correct]


Arunachal Pradesh GK

Arunachal Pradesh GK Questions SET-1
Arunachal Pradesh GK Questions SET-2
Arunachal Pradesh GK Questions SET-3
Arunachal Pradesh GK Questions SET-4
Arunachal Pradesh GK Questions SET-5
Arunachal Pradesh GK Questions SET-6
Arunachal Pradesh GK Questions SET-7

We hope the given GK MCQ Questions for Arunachal Pradesh GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Arunachal Pradesh GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.