Arunachal Pradesh GK Questions SET-3

Here you will find GK MCQ Questions for Arunachal Pradesh GK Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Arunachal Pradesh GK Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Arunachal Pradesh GK Questions. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.English is the official language of __:

  1. Nagaland
  2. Arunachal Pradesh
  3. Mizoram
  4. Manipur
    Select the correct option from the codes given below:
    [A] Only 1, 2 & 3
    [B] Only 2, 3 & 4
    [C] Only 1 & 2
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: A [Only 1, 2 & 3]


Q2.Consider the following National Parks of India:

  1. Namdhapa National Park, Arunachal Pradesh
  2. Hemis National Park, Jammu & Kashmir
  3. Desert National Park, Rajasthan
    Which among the following is the correct decreasing order of their areas?
    [A] 1 2 3
    [B] 2 3 1
    [C] 3 2 1
    [D] 3 1 2

Correct Answer: C [ 3 2 1]


Q3.The 52nd Boori Boot Yollo festival 2019 is celebrated by which tribe of Arunachal Pradesh?

[A] Singhpo
[B] Mishmi
[C] Nyishi
[D] Apatani

Correct Answer: C [Nyishi ]


Q4.With reference to the recent discussions about the Galo tribe, consider the following statements:

1.They are designated as a ‘particularly vulnerable tribal group’.
2.They are found in Arunachal Pradesh.
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 is correct
[B] Only 2 is correct
[C] Neither 1 nor 2 is correct
[D] Both 1 and 2 are correct

Correct Answer: B [Only 2 is correct]


Q5.Consider the following statements:

1.Tso Lhamo is the highest lake of India located in Arunachal Pradesh.
2.Loktak lake, which is famous for Phumdis, is located in Manipur.
Which of the above statements is/are correct?

[A] 1 Only
[B] 2 Only
[C] Both 1 and 2
[D] Neither 1 nor 2

Correct Answer: B [2 Only]


Q6.In which of the following states of India, the Governor has been given special discretionary powers in matters related to law and order?

1.Nagaland
2.Arunachal Pradesh
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 nor 2

Correct Answer: C [Both 1 & 2 ]


Q7.Consider the following pairs:

1.State with longest coastline – Tamil Nadu
2.State with largest forest cover area – Arunachal Pradesh
3.State famous for pearl fishing – Andhra Pradesh
Which of the above is/are correct?

[A] 2 & 3 Only
[B] 2 Only
[C] 1, 2 & 3
[D] None

Correct Answer: D [ None]


Q8.Identify the animal with the help of given information:

It is known as the pride animal called as ‘Cattle of Hilly Region’ or the ‘ship of the highland’
It is the state animal of Arunachal Pradesh
It is considered a descendent of the wild Indian gaur or bison
It produces only about 1-1½ litres of milk a day, but it is considered to be nutritionally superior to cow or goat milk
Select the correct answer from options given below:

[A] Kankrej
[B] Kangayam
[C] Ongole
[D] Mithun

Correct Answer: D [ Mithun ]


Q9.Which of the following is / are correct statements about Sepahijala wildlife sanctuary?

1.It is tagged as Clouded Leopard National Park since 2011
2.It is in Arunachal Pradesh
3.It is the only place where the endangered clouded leopard is bred and conserved
Select the correct option from the codes given below:

[A] 1 only
[B] 1 and 2 only
[C] 1 and 3 only
[D] All of the above

Correct Answer: C [1 and 3 only]


Q10.In context with the call for creation of a separate IAS cadre for Arunachal Pradesh, consider the following statements:

1.The IAS cadre for the state are sourced from the AGMUT cadres.
2.Article 312 provides for creation of a new all India service.
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 is correct
[B] Only 2 is correct
[C] Neither 1 nor 2 is correct
[D] Both 1 and 2 are correct

Correct Answer: D [Both 1 and 2 are correct]


Q11.Consider the following states:

  1. Arunachal Pradesh
  2. Nagaland
  3. Meghalaya
  4. Mizoram
    The inner line permit (ILP) is required by Indian citizens to enter Which among the above states?
    [A] Only 1, 2 & 3
    [B] Only 1, 2 & 4
    [C] Only 2, 3 & 4
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: B [Only 1, 2 & 4]


Q12.Consider the following pairs:

1.Dafla Hills: Arunachal Pradesh
2.Mishmi Hills: Himachal Pradesh
3.Nallamala Hills: Andhra Pradesh
Which of the above is/are correct?

[A] 1 & 2 Only
[B] 2 Only
[C] 1 & 3 Only
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: C [ 1 & 3 Only]


Q13.Which of the following Indian states share land border with Myanmar?

1.Arunachal Pradesh
2.Assam
3.Meghalaya
4.Mizoram
Select the correct option from codes given below:

[A] Only 1 & 4
[B] Only 2 & 3
[C] Only 1, 2 & 3
[D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: A [Only 1 & 4 ]


Q14.What is the capital of the state of Arunachal Pradesh?

[A] Kohima
[B] Dispur
[C] Tawang
[D] Itanagar

Correct Answer: D [Itanagar]


Q15.In light of Arunachal Pradesh calling for creation of a new all India Service cadre. In this context, consider the following statements:

1.Article 309 provides for creation of own civil services by the states.
2.Article 312 provides that Rajya Sabha support is required for all India service creation.
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 is correct
[B] Only 2 is correct
[C] Neither 1 nor 2 is correct
[D] Both 1 and 2 are correct

Correct Answer: D [Both 1 and 2 are correct]


Arunachal Pradesh GK

Arunachal Pradesh GK Questions SET-1
Arunachal Pradesh GK Questions SET-2
Arunachal Pradesh GK Questions SET-3
Arunachal Pradesh GK Questions SET-4
Arunachal Pradesh GK Questions SET-5
Arunachal Pradesh GK Questions SET-6
Arunachal Pradesh GK Questions SET-7

We hope the given GK MCQ Questions for Arunachal Pradesh GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Arunachal Pradesh GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.