Arunachal Pradesh GK Questions SET-5

Here you will find GK MCQ Questions for Arunachal Pradesh GK Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Arunachal Pradesh GK Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Arunachal Pradesh GK Questions. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.In context of the recent signing of agreements for the Z Morh Tunnel project, consider the following statements:

1.It is to be constructed in Arunachal Pradesh.
2.It is to be an all- weather connectivity project.
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 is correct
[B] Only 2 is correct
[C] Neither 1 nor 2 is correct
[D] Both 1 and 2 are correct

Correct Answer: B [Only 2 is correct]


Q2.Which among the following states of India shared its boundary with Myanmar?

  1. Arunachal Pradesh
  2. Nagaland
  3. Manipur
  4. Tripura
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 1 & 2
    [B] 1, 2 & 3
    [C] 2, 3 & 4
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: B [1, 2 & 3]


Q3.Arrange the following states in descending order of their total area under forest cover

  1. Jharkhand
  2. Madhya Pradesh
  3. Arunachal Pradesh
  4. Chhattisgarh
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 1, 2, 3, 4
    [B] 2, 3, 4, 1
    [C] 2, 4, 3, 1
    [D] 2, 4, 1, 3

Correct Answer: B [2, 3, 4, 1]


Q4.Which among the following mountain passes and their location is/are correctly matched?

1.Dihang Pass – Sikkim
2.Nathu La Pass – Arunachal Pradesh
3.Lipu Lekh Pass – Uttarakhand
Select the correct code from the options given below:

[A] Only 3
[B] Only 1 & 2
[C] Only 1 & 3
[D] 1, 2, & 3

Correct Answer: A [Only 3]


Q5.An Indian citizen needs Inner Line Permit to visit parts of which of the below states?

1.Arunachal Pradesh
2.Mizoram
3.Tripura
4.Manipur
Select the correct option from the codes given below:

[A] 1 and 2 only
[B] 1, 2 and 4 only
[C] 2, 3 and 4 only
[D] 1, 2, 3 and 4

Correct Answer: B [1, 2 and 4 only]


Q6.In which year, Mizoram and Arunachal Pradesh were granted Indian statehood?

[A] 1972
[B] 1977
[C] 1982
[D] 1987

Correct Answer: D [1987 ]


Q7.Which among the following matches of passes and the states they are situated in are correct?

  1. Shipki La- Himachal Pradesh
  2. Niti pass- Uttarakhand
  3. Nathula- Sikkim
  4. Bomdi La- Arunachal Pradesh
    Choose the correct option from the codes given below:
    [A] 1 & 2
    [B] 1, 2 & 3
    [C] 2, 3 & 4
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]


Q8.Arrange the following states of India as per the descending order of their total forest cover as per ISFR 2019

  1. Arunachal Pradesh
  2. Chhattisgarh
  3. Madhya Pradesh
  4. Odisha
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 2, 3, 1, 4
    [B] 1, 4, 3, 2
    [C] 3, 2, 1, 4
    [D] 3, 1, 2, 4

Correct Answer: D [3, 1, 2, 4]


Q9.Which among the following mountain passes is/are correctly matched?

1.Jelep La Pass – Connects Himachal Pradesh with Jammu & Kashmir
2.Dihang Pass – Connects Arunachal Pradesh with Myanmar
3.Shipki La Pass – Connects Himachal Pradesh with Tibet
Select the correct code from the options given below:

[A] Only 2 & 3
[B] Only 3
[C] Only 1 & 2
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: A [Only 2 & 3]


Q10.Which amendment provided for reservation of seats in the Lok Sabha for STs in Meghalaya, Arunachal Pradesh, Nagaland and Mizoram?

[A] 42nd
[B] 44th
[C] 51st
[D] 69th

Correct Answer: C [51st]


Q11.Which of the following passes is located in Arunachal Pradesh?

[A] Rohtang Pass
[B] Bara Lachan Pass
[C] Bomdila Pass
[D] Shipki La Pass

Correct Answer: C [Bomdila Pass]


Q12.Arrange the following states of India as per the descending order of their percentage forest cover as per ISFR 2019

  1. Mizoram
  2. Meghalaya
  3. Arunachal Pradesh
  4. Manipur
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 1, 4, 3, 2
    [B] 1, 3, 2, 4
    [C] 2, 1, 3, 4
    [D] 3, 2, 4, 1

Correct Answer: B [1, 3, 2, 4]


Q13.Which of the following forests are found in the region to the east of Nepal into Arunachal Pradesh?

[A] Tropical moist deciduous forests
[B] Tropical wet evergreen forests
[C] Sub tropical Dry evergreen forests
[D] Montane Wet temperate forests

Correct Answer: D [Montane Wet temperate forests]


Q14.Which newly discovered species in Arunachal Pradesh has been named after Salazar, a fictional character of the Harry Potter series?

[A] Spider
[B] Viper
[C] Turtle
[D] Grasshopper

Correct Answer: B [Viper]


Q15.Which among the following passes are locate din the state of Arunachal Pradesh?

  1. Bom di La
  2. Likhapani
  3. Sonapani
  4. Dihang
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 1 & 2
    [B] 1, 2 & 3
    [C] 1, 2 & 4
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: C [1, 2 & 4]


Arunachal Pradesh GK

Arunachal Pradesh GK Questions SET-1
Arunachal Pradesh GK Questions SET-2
Arunachal Pradesh GK Questions SET-3
Arunachal Pradesh GK Questions SET-4
Arunachal Pradesh GK Questions SET-5
Arunachal Pradesh GK Questions SET-6
Arunachal Pradesh GK Questions SET-7

We hope the given GK MCQ Questions for Arunachal Pradesh GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Arunachal Pradesh GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.