Arunachal Pradesh GK Questions SET-6

Here you will find GK MCQ Questions for Arunachal Pradesh GK Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Arunachal Pradesh GK Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Arunachal Pradesh GK Questions. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.Which among the following matches of mineral deposit and their states are correct?

  1. Gypsum- Rajasthan
  2. Graphite- Arunachal Pradesh
  3. Fluorspar- Gujarat
  4. Nickel- Odisha
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 1 & 3
    [B] 2 & 4
    [C] 1, 2 & 3
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]


Q2.Which of the following forests extend from Kashmir to Arunachal Pradesh between 2900 to 3500 metres?

[A] Montane Wet temperate forests
[B] Himalayan Dry temperate Forest
[C] Sub alpine forest
[D] Moist Alpine scrub

Correct Answer: C [Sub alpine forest]


Q3.In which states the Governor appoints the Tribal Affairs Minister?

  1. Chattisgarh
  2. Uttar Pradesh
  3. Jharkhand
  4. Arunachal Pradesh
    Select the correct code from the options given below:
    [A] Only 1 and 2
    [B] Only 1, 3 and 4
    [C] Only 1 and 3
    [D] 1, 2, 3 and 4

Correct Answer: C [Only 1 and 3]


Q4.Which of the following passes connects Arunachal Pradesh with Lhasa?

[A] Bom Di La
[B] Diphu Pass
[C] Pangsan Pass
[D] Dihang Pass

Correct Answer: A [Bom Di La]


Q5.Which among the following matches of the tribal group and the states where predominantly located are correct?

  1. Reang- Tripura
  2. Dimasa- Assam
  3. Konyak- Nagaland
  4. Mishmi- Arunachal Pradesh
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 1 & 2
    [B] 2 & 3
    [C] 1, 3 & 4
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]


Q6.Arrange the following states in the ascending order of the Forest cover (percentage);

1) Mizoram
2) Meghalaya
3) Arunachal Pradesh
Select the correct option from the codes given below:
[A] 1, 2, 3
[B] 1, 3, 2
[C] 2, 1, 3
[D] 3, 1, 2

Correct Answer: B [1, 3, 2]


Q7.In which of the following states the minimum strength of legislative assembly is fixed at 30?

  1. Arunachal Pradesh
  2. Mizoram
  3. Sikkim
  4. Goa
    Select the correct option from the codes given below:
    [A] Only 1 & 2
    [B] Only 2 & 4
    [C] Only 1, 3 & 4
    [D] 1, 2 , 3 & 4

Correct Answer: C [Only 1, 3 & 4]


Q8.Arrange the following passes of Arunachal Pradesh from West to East

  1. Kargong Pass
  2. Pangsau Pass
  3. Diphu Pass
  4. Bom Di La
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 1, 4, 2, 3
    [B] 4, 1, 2, 3
    [C] 2, 1, 3, 4
    [D] 4, 3, 1, 2

Correct Answer: B [4, 1, 2, 3]


Q9.Which of the following two statements are correct regarding Chinese policy of “Theory of Palm and five fingers”?

(a) It includes Bhutan and Nepal
(b) It includes Arunachal Pradesh, Sikkim and Laddakh
(c) It includes Mizoram and Manipur
(d) It includes Tripura and Nagaland
Choose the correct answer from the options given below.
[A] a and c
[B] a and d
[C] a and b
[D] b and c

Correct Answer: C [a and b]


Q10.Which article contains special provisions with respect to the state of Arunachal Pradesh?

[A] 371-G
[B] 371-H
[C] 371-I
[D] None of the above

Correct Answer: B [371-H]


Q11.Which among the following matches of states and their type of climate are correct?

  1. Uttar Pradesh and Bihar– Monsoon with Dry Winter (Cwg)
  2. Tamil Nadu Coast– Monsoon with Dry Summer (As)
  3. Arunachal Pradesh- Cold Humid Winter with Shorter Summer (Dfc)
  4. Kerala and Karnataka Coast- Monsoon with Short Dry Season (Amw)
    Choose the correct option from the codes given below :
    [A] 1 & 2
    [B] 2 & 3
    [C] 1, 3 & 4
    [D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]


Q12.When did the North-East Frontier Agency become the Union Territory of Arunachal Pradesh?

[A] 1950
[B] 1952
[C] 1956
[D] 1972

Correct Answer: D [1972]


Q13.Which of the following two statements are correct regarding Chinese policy of “Theory of Palm and five fingers”?

(a) It includes Bhutan and Nepal
(b) It includes Arunachal Pradesh, Sikkim and Laddakh
(c) It includes Mizoram and Manipur
(d) It includes Tripura and Nagaland
Choose the correct options:
A and (c)
B and (d)
C and (b)
D and (c)

Correct Answer: C [(a) and (b)]


Q14.If the Sun rises at Tirap in Arunachal Pradesh at 5.00 am (IST), then when (IST) the Sun will rise in Kandla, Gujarat?

[A] About 5.00 a.m.
[B] About 6.20 a.m.
[C] About 7.30 a.m.
[D] About 7.00 a.m.

Correct Answer: D [About 7.00 a.m.]


Q15.As per the Koppen’s classification of the Indian climate, Sikkim and Arunachal Pradesh are the part of which of the following climatic region?

[A] Semi-Arid Steppe
[B] Tundra type
[C] Cold Humid type
[D] Tropical Monsoon type

Correct Answer: C [Cold Humid type]


Arunachal Pradesh GK

Arunachal Pradesh GK Questions SET-1
Arunachal Pradesh GK Questions SET-2
Arunachal Pradesh GK Questions SET-3
Arunachal Pradesh GK Questions SET-4
Arunachal Pradesh GK Questions SET-5
Arunachal Pradesh GK Questions SET-6
Arunachal Pradesh GK Questions SET-7

We hope the given GK MCQ Questions for Arunachal Pradesh GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Arunachal Pradesh GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.