Automobile Engineering MCQ Practice – Set 10 :: Mechanical Engineering

Are you guys looking for Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Mechanical Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Mechanical Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Mechanical Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The valve tappet clearance is measured by

(A) Screw pitch gauge
(B) Engineering scale
(C) Feeler gauge
(D) Vernier caliper

Answer: (C) Feeler gauge


Q2. Tachometer in a vehicle measures

(A) Speed
(B) Distance
(C) Engine r.p.m.
(D) Fuel consumption

Answer: (C) Engine r.p.m.


Q3. The motion of the cam is transferred to the valves through

(A) Pistons
(B) Rocker arms
(C) Camshaft pulley
(D) Valve stems

Answer:(B) Rocker arms


Q4. In vehicles with tilt steering, the steering column is pivoted in

(A) Upper bracket
(B) Lower bracket
(C) Tilt bracket
(D) Steering yoke joint

Answer: (B) Lower bracket


Q5. The basic function of the suspension is to

(A) Absorbs vibration and impact forces from the road surface
(B) Ensure that the steering wheel can deliver a suitable amount of steering force
(C) Ensure that wheel alignment is not disturbed during driving
(D) Automatically correct the effects of over steering

Answer:(A) Absorbs vibration and impact forces from the road surface


Q6. In an engine, the temperature of the piston will be more at the

(A) Crown of the piston
(B) Skirt of the piston
(C) Piston walls
(D) Piston rings

Answer: (A) Crown of the piston


Q7. An under-inflated tyre will wear the tread most

(A) Near the centre
(B) Near the edges
(C) In the lateral direction
(D) In the cross direction

Answer: (B) Near the edges


Q8. When turning a corner

(A) The front wheels are toeing out
(B) The front wheels are turning on different angles
(C) The inside front wheels has a greater angle than the outside wheel
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q9. The power source for a brake booster is

(A) Exhaust manifold pressure
(B) Electricity
(C) The pressure difference between the atmospheric pressure and the vacuum pressure in the intake manifold
(D) Hydraulic pump

Answer: (C) The pressure difference between the atmospheric pressure and the vacuum pressure in the intake manifold


Q10. The specific gravity of petrol is about

(A) 0.75
(B) 0.85
(C) 0.95
(D) 1.25

Answer: (A) 0.75


Q11. The connecting rod lower end is connected to the relevant __ of crankshaft.

(A) Big end
(B) Crank arm
(C) Journal
(D) Small end

Answer: (C) Journal


Q12. The power actually developed inside the engine cylinder is called as

(A) Indicated power
(B) Brake power
(C) Frictional power
(D) None of these

Answer:(A) Indicated power


Q13. One effect of detonation is

(A) Delay in ignition
(B) Loss of power
(C) Overheating of engine
(D) Overcooling of engine

Answer: (B) Loss of power


Q14. Damper in an automobile is used to

(A) Absorb the energy
(B) Dissipate the energy
(C) Release the energy
(D) Increase the energy

Answer: (B) Dissipate the energy


Q15. The oil pump is driven by the

(A) Camshaft
(B) Alternator shaft
(C) Crankshaft via drive belt
(D) Crankshaft directly

Answer: (D) Crankshaft directly


Q16. The purpose of a cylinder head gasket is to

(A) Prevent the combustion gases from leaking from the joint between the cylinder block and the cylinder head
(B) Prevent engine oil from going into combustion chamber
(C) Removes impurities from cylinder head lubricating oil
(D) None of the above

Answer: (A) Prevent the combustion gases from leaking from the joint between the cylinder block and the cylinder head


Q17. The rolling resistance is because of the friction between the

(A) Wheel rim and tyre
(B) Tyre and the road surface
(C) Wheel rim and road surface
(D) None of these

Answer: (B) Tyre and the road surface


Q18. The Diesel engines are also known as

(A) Spark ignition (S.I.) engines
(B) Compression ignition (C.I.) engines
(C) Steam engines
(D) None of these

Answer: (B) Compression ignition (C.I.) engines


Q19. The octane number of compressed natural gas (CNG) is

(A) 90
(B) 100
(C) 110
(D) 120

Answer: (D) 120


Q20. The brake pedal during ABS operation

(A) Is pushed upward forcefully
(B) Pedal stroke becomes longer
(C) Transmits slight kickback to the driver’s foot
(D) All of the above

Answer: (C) Transmits slight kickback to the driver’s foot


We hope the given Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Mechanical Engineering. If you have any queries related to Mechanical Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.