Automobile Engineering Objective – Set 12 :: Mechanical Engineering

Are you guys looking for Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Mechanical Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Mechanical Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Mechanical Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The sequence order of events in a four stroke engine is

(A) Suction exhaust power compression
(B) Suction power compression exhaust
(C) Suction compression power exhaust
(D) Exhaust compression power suction

Answer: (C) Suction compression power exhaust


Q2. A maintenance free battery

(A) Has lead-antimony plate grid
(B) Has lead-calcium plate grid
(C) Does not contain acid
(D) Does not contain water

Answer:(B) Has lead-calcium plate grid


Q3. Which of the following parameter can be adjusted by modifying the tie rod attachment length?

(A) Camber
(B) Caster
(C) Toe
(D) Steering gear ratio

Answer:(C) Toe


Q4. When the piston is at T.D.C., the volume above the piston in the combustion chamber is the

(A) Clearance volume
(B) Cylinder volume
(C) Exhaust volume
(D) None of these

Answer: (A) Clearance volume


Q5. Two speed reverse gear arrangements is generally provided in case of

(A) Passenger cars
(B) Matadors
(C) Tractors
(D) Trucks

Answer: (C) Tractors


Q6. Which one of the following statement correctly describes the construction of a bevel gear type differential?

(A) The drive shafts are splined to the differential carrier.
(B) The left side gear and the differential carrier rotate in constant unison.
(C) The differential carrier houses differential pinion gears and side gears; each pinion gear meshes with a different side gear.
(D) The differential carrier houses differential pinion gears and side gears.

Answer: (D) The differential carrier houses differential pinion gears and side gears.


Q7. The advantage of having a tandem master cylinder arrangement in automobiles is that it

(A) Enhances safety by serving two independent lines in a divided line brake circuit
(B) Enhances safety by activating the brakes using vacuum pressure in the event of brake fluid loss
(C) Supplies equal fluid pressure to each line of a divided line brake circuit, thereby preventing the brakes from dragging on one side
(D) Boosts the brake fluid pressure to reduce the force required to depress the brake pedal

Answer:(A) Enhances safety by serving two independent lines in a divided line brake circuit


Q8. In a single dry plate clutch, torsional vibrations are absorbed by

(A) Coil springs known as torsional springs
(B) Cushion springs
(C) Central hub
(D) Clutch pedal

Answer: (A) Coil springs known as torsional springs


Q9. Clutch facings are usually attached to the plate by

(A) Steel rivets
(B) Brass rivets
(C) Aluminium screws
(D) Steel screws

Answer: (B) Brass rivets


Q10. Which of the following is not a part of the chassis?

(A) Wheels
(B) Front axle
(C) Steering system
(D) Seats

Answer: (D) Seats


Q11. The function of anti-lock brake system (ABS) is that is

(A) Reduces the stopping distance
(B) Minimizes the brake fade
(C) Maintains directional control during braking by preventing the wheels from locking
(D) Prevents nose dives during braking and thereby postpones locking of the wheels

Answer: (C) Maintains directional control during braking by preventing the wheels from locking


Q12. The lubrication oil flow in an engine is in the order as

(A) Oil strainer, oil pump, relief valve, oil filter, cylinder block, cylinder head and oil pan
(B) Oil pump, oil strainer, relief valve, oil filter, cylinder block, cylinder head and oil pan
(C) Oil strainer, oil filter, relief valve, oil pump, cylinder block, cylinder head and oil pan
(D) Oil strainer, oil pump, relief valve, oil filter, cylinder head, cylinder block and oil pan

Answer: (A) Oil strainer, oil pump, relief valve, oil filter, cylinder block, cylinder head and oil pan


Q13. In a hydraulic power steering system, the power steering pump is driven by a

(A) Belt driven by camshaft
(B) Chain driven by crankshaft
(C) Belt driven by drive-shaft
(D) Belt driven by crankshaft

Answer: (D) Belt driven by crankshaft


Q14. Which of the following bulb in a car will have the least wattage?

(A) Head light bulb
(B) Stop light bulb
(C) Parking light bulb
(D) Ignition warning bulb

Answer: (D) Ignition warning bulb


Q15. The information provided by the oxygen (O₂) sensor to the feedback control system is about the

(A) Air-fuel ratio
(B) Air temperature
(C) Air flow speed
(D) Exhaust gas volume

Answer: (A) Air-fuel ratio


Q16. The two rows of cylinders in a ‘V’ type engine are generally arranged at

(A) 45°
(B) 60°
(C) 90°
(D) 130°

Answer: (B) 60°


Q17. The battery is an electrochemical device, which means battery

(A) Makes chemicals by mechanical means
(B) Uses chemical action to provide electricity
(C) Has curved plates instead of flat plates
(D) Does not use an electrolyte

Answer: (B) Uses chemical action to provide electricity


Q18. In a Diesel engine, the function of a fuel injector is to

(A) Mix the fuel and air
(B) Ignite the air-fuel mixture
(C) Provide flame front for ignition
(D) Spray atomized fuel in the cylinder

Answer: (D) Spray atomized fuel in the cylinder


Q19. The camshaft of a four stroke Diesel engine running at 1000 rpm will run at

(A) 500 rpm
(B) 1000 rpm
(C) 2000 rpm
(D) 4000 rpm

Answer:(A) 500 rpm


Q20. In a Diesel engine, the fuel is ignited by

(A) An electric spark
(B) The heat of compression
(C) The hot exhaust
(D) None of these

Answer: (B) The heat of compression


We hope the given Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Mechanical Engineering. If you have any queries related to Mechanical Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.