Bihar GK Questions SET-1

Here you will find GK MCQ Questions for Bihar GK Questions with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Bihar GK Questions. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Bihar GK Questions. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.Which of the following Medieval Historic accounts is not from the 16th century?

[A] Humayun-Nama
[B] Ain-i-Akbari
[C] Tuzk-e-Jahangiri
[D] Akbarnama

Correct Answer: C [Tuzk-e-Jahangiri]


Q2.Which religion is mostly followed by the people of Thailand?

[A] Hinduism
[B] Islam
[C] Christianity
[D] Buddhism

Correct Answer: D [Buddhism]


Q3.Who was the writer of the famous patriotic ghazal ‘Sarfaroshi ki tamanna ab hamare dil mein hai’ ?

[A] Mahapandit Rahul Sankrityayan
[B] Devaki Nandan Khatri
[C] Usha Kiran Khan
[D] Bismil Azimabadi

Correct Answer: D [Bismil Azimabadi ]


Q4.On the bank of which river, Gurdwara Gobind Ghat is situated?

[A] Gomti
[B] Ganga
[C] Yamuna
[D] Kaveri

Correct Answer: B [Ganga]


Q5.In which year, National Institute of Inland shipping was established in Bihar?

[A] 2008
[B] 2002
[C] 1990
[D] 2004

Correct Answer: D [2004]


Q6.Which of the following is the state Animal of Bihar?

[A] Elephant
[B] Tiger
[C] Lion
[D] Ox

Correct Answer: D [Ox]


Q7.Who convinced King Menandros to adopt Buddhism?

[A] Nanda
[B] Nigrodha
[C] Nagasena
[D] Aryadeva

Correct Answer: C [Nagasena]


Q8.Gurdwara Handi Sahib is dedicated to which Sikh Guru?

[A] Guru Teg Bahadur
[B] Guru Nanak Dev
[C] Guru Gobind Singh
[D] Guru Hargobind

Correct Answer: A [Guru Teg Bahadur]


Q9.When was the Bodhgaya Archaeological Museum established?

[A] 1945
[B] 1956
[C] 1952
[D] 1960

Correct Answer: B [1956]


Q10.Riga is famous for what kind of Industry?

[A] Oilseeds
[B] Cement
[C] Cotton
[D] Sugar

Correct Answer: D [Sugar]


Q11.The representatives to the Vajji gana parishad were known as?

[A] Gana Mukhyas
[B] Pradhan
[C] Gram Sewak
[D] Sarpanch

Correct Answer: A [Gana Mukhyas]


Q12.Under whose reign, Buddhism was divided into Mahayana and Hinayana?

[A] Ashoka
[B] Chandragupta Maurya
[C] Kanishka
[D] Bimbisara

Correct Answer: C [Kanishka]


Q13.Which was the world’s first residential university?

[A] University of ancient Taxila
[B] Vikramshila University
[C] Vallabhi University
[D] Nalanda University

Correct Answer: D [Nalanda University]


Q14.Who is responsible for preserving the glorious history of the Bihar state as used to be in the golden era of the Nalanda University and Vikramshila University?

[A] Governor of the state
[B] Archaeological Survey of India
[C] Department of Tourism, Bihar
[D] Department of Education, Bihar

Correct Answer: D [Department of Education, Bihar]


Q15.Which of the following agencies is helping in the implementation of District Primary Education Programme(DPEP) in Bihar?

[A] District Administration
[B] UNICEF
[C] Primary Teachers Association
[D] Bihar Education Project Council

Correct Answer: D [Bihar Education Project Council]


Bihar GK

Bihar GK Questions SET-1
Bihar GK Questions SET-2
Bihar GK Questions SET-3
Bihar GK Questions SET-4
Bihar GK Questions SET-5
Bihar GK Questions SET-6
Bihar GK Questions SET-7

We hope the given GK MCQ Questions for Bihar GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Bihar GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you soon.