Biology GK Question with Answers PDF Free Download SET-6

Here you will find GK MCQ Questions for Biology GK Question with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Biology GK Question. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Biology GK Question. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.Triple Antigen IPV immunizes against three diseases. Which of the following is not immunized by ‘Triple Antigen’?

[A] Typhoid
[B] Whooping cough
[C] Tetanus
[D] Diphtheria

Correct Answer: A [Typhoid]


Q2.Consider the following statements:

1.All the 22 amino acids can not be synthesized in human body so must be supplied in the diet.
2.Soya Protein is a source of all amino acids, so its called a complete protein
Which among the above statements is / are correct?

[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 nor 2

Correct Answer: D [ Neither 1 nor 2]


Q3.Consider the following statements about Seaweeds:

1.They are macrophytic algae
2.They grow in the shallow waters
3.India is the largest producer of Seaweeds in the World
Which of the above statements is/are correct?

[A] 1 & 2 Only
[B] 1 & 3 Only
[C] 3 Only
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: A [ 1 & 2 Only]


Q4.Who among the following discovered the Cholera-bacillus?

[A] Ronald Ross
[B] Louis Pasteur
[C] Joseph Lister
[D] Robert Koch

Correct Answer: D [Robert Koch]


Q5.Which among the following is an example of solid sol?

[A] Milk of magnesia
[B] Rubber
[C] Coloured gemstones
[D] Foam

Correct Answer: C [Coloured gemstones]


Q6.The young chicks come out of eggs within how many days after being hatched by the hen?

[A] One week
[B] Two weeks
[C] Three weeks
[D] Four weeks

Correct Answer: C [Three weeks]


Q7.Which among the following nitrogenous wastes requires the least water for its excretion?

[A] Ammonia
[B] Urea
[C] Nitrites
[D] Uric Acid

Correct Answer: D [ Uric Acid]


Q8.World Health Organization (WHO) has declared India free from which of the following diseases?

1.Maternal and neonatal tetanus
2.YAWS
3.Polio
4.Small Pox
Select the correct option from codes given below:

[A] 2, 3 & 4 Only
[B] 3 & 4 Only
[C] 1, 3 & 4 Only
[D] 1, 2, 3 & 4

Correct Answer: D [ 1, 2, 3 & 4]


Q9.Which device is used to measure blood pressure?

[A] Thermometer
[B] Stalagmometer
[C] Lactometer
[D] Shygmomanometer

Correct Answer: D [Shygmomanometer]


Q10.Which of the following transports water from the roots of the plant to its leaves?

[A] Xylem
[B] Phloem
[C] Cortex
[D] Both Xylem and phloem

Correct Answer: A [Xylem]


Q11.Recently, Which among the following labour codes are passed by the Rajya Sabha?

[A] Industrial Relations Code
[B] Code on Occupational Safety, Health & Working Conditions Code
[C] Social Security Code
[D] All of the above

Correct Answer: D [All of the above]


Q12.The Artesunate Combination Therapy has been launched to tackle which of the following diseases?

[A] Tuberculosis
[B] Malaria
[C] HIV/AIDS
[D] Influenza

Correct Answer: B [ Malaria]


Q13.Consider the following organisms:

1.Bacteria
2.Fungi
3.Virus
Which of the above are decomposer organisms?

[A] 1 & 2 Only
[B] 2 & 3 Only
[C] 1 & 3 Only
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: A [ 1 & 2 Only]


Q14.Which one of the following is the sweetest natural sugar ?

[A] Lactose
[B] Glucose
[C] Sucrose
[D] Fructose

Correct Answer: D [Fructose]


Q15.Which among the following is not a connective tissue?

[A] Blood
[B] Skin
[C] Cartilage
[D] Bone

Correct Answer: B [Skin]


Biology GK

Biology GK Question SET-1
Biology GK Question SET-2
Biology GK Question SET-3
Biology GK Question SET-4
Biology GK Question SET-5
Biology GK Question SET-6
Biology GK Question SET-7

We hope the given MCQ Questions for Biology GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Biology GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.