Building Construction Civil Engg Online Test – Set 02

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Black cotton soil is unsuitable for foundations because its

(A) Bearing capacity is low
(B) Permeability is uncertain
(C) Particles are cohesive
(D) Property to undergo a volumetric change due to variation of moisture content

Answer: (D) Property to undergo a volumetric change due to variation of moisture content


Q2. To obtain good bonding in brick masonry

(A) First class bricks are used
(B) Vertical joints in alternate courses are kept in plumb line
(C) Bats are used where necessary
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q3. Pitched and sloping roofs are suitable for

(A) Coastal regions
(B) Plain regions
(C) Covering large areas
(D) All of the above

Answer: (A) Coastal regions


Q4. A temporary rigid structure having platforms to enable masons to work at different stages of a building, is known as

(A) Scaffolding
(B) Dead shore
(C) Raking shore
(D) Under pinning

Answer: (A) Scaffolding


Q5. The type of pointing in which upper side of mortar joints is kept about 12 mm inside the face of the masonry and bottom is kept flushed with face of wall, is

(A) Truck pointing
(B) Recessed pointing
(C) Struck pointing
(D) Grooved pointing

Answer: (C) Struck pointing


Q6. A wooden block hinged on post outside a door, is known

(A) Cleat
(B) Stop
(C) Horn
(D) None of these

Answer: A) Cleat


Q7. A floor constructed with 3 mm marble chips, is known

(A) Mosaic floor
(B) Terrazzo floor
(C) Chips floor
(D) Marble floor

Answer: (B) Terrazzo floor


Q8. The wedge shaped bricks forming an arch ring, are called

(A) Soffits
(B) Voussoirs
(C) Haunches
(D) Spandrils

Answer: (B) Voussoirs


Q9. If a is the offset of concrete bed in cms, and d is the depth of concrete bed in cms, then

(A) d = 0.445 a
(B) d = 0.557 a
(C) d = 0.775 a
(D) None of these

Answer: (C) d = 0.775 a


Q10. The local swelling of a finished plaster, is termed

(A) Cracking
(B) Dubbing
(C) Blistering
(D) Hacking

Answer: (C) Blistering


Q11. The maximum total settlement for isolated foundations on clayey soils should be limited to

(A) 25 mm
(B) 40 mm
(C) 65 mm
(D) 100 mm

Answer: (C) 65 mm


Q12. In high mountainous region, the type of roof generally recommended for buildings, is

(A) Shed type
(B) Gable type
(C) Gambrel type
(D) Mansard type

Answer: (C) Gambrel type


Q13. Expansion joints in masonry walls are provided if length exceeds

(A) 10 m
(B) 20 m
(C) 30 m
(D) 40 m

Answer: (D) 40 m


Q14. The foundation which consists of a thick reinforced cement slab covering whole area to support heavy concentrated structural loads, is known as

(A) Combined footing
(B) Strap footing
(C) Raft footing
(D) None of these

Answer: (C) Raft footing


Q15. The function of cleats in a roof truss is

(A) To support the common rafter
(B) To support purlins
(C) To prevent the purlins from tilting
(D) All of the above

Answer: (C) To prevent the purlins from tilting


Building Construction MCQ SET wise with Answers


We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.