Building Construction MCQ Practice Test – Set 01

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The brick laid with its length parallel to the face of a wall, is a known as

(A) Header
(B) Stretcher
(C) Closer
(D) None of these

Answer:(B) Stretcher


Q2. The number of steps in a flight generally should not be less than

(A) 2
(B) 3
(C) 5
(D) No limit

Answer: (B) 3


Q3. A stair should not have pitch more than

(A) 25°
(B) 30°
(C) 40°
(D) 50°

Answer: (C) 40°


Q4. You are asked to design and supervise a truss for a factory to have spans 6 m to 9 m. The type of the truss you will use, is

(A) Mansard truss
(B) Queen post truss
(C) King post truss
(D) Collar truss

Answer:(C) King post truss


Q5. The columns of multi-storeyed buildings are designed to withstand the forces due to

(A) Dead loads
(B) Live loads
(C) Wind loads
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Q6. Depth or height of the arch is the

(A) Perpendicular distance between intrados and extrados
(B) Vertical distance between springing line and intrados
(C) Perpendicular distance between springing line and extrados
(D) None of the above

Answer: (A) Perpendicular distance between intrados and extrados


Q7. In verandah (corridor) floors outward slope is

(A) 1 in 40
(B) 1 in 50
(C) 1 in 60
(D) 1 in 70

Answer: (C) 1 in 60


Q8. In soils possessing low bearing capacity, the type of foundation generally provided, is

(A) Column footing
(B) Grillage footing
(C) Raft footing
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q9. Pick up the correct statement from the following:

(A) The pile driven in sand is called sand pile
(B) The drilled hole filled with sand is called sand pile
(C) The sand piles are used for bearing purposes
(D) None of these

Answer: (A) The pile driven in sand is called sand pile


Q10. In jack arch floor, the rise is kept

(A) 1/6th of the span
(B) 1/8th of the span
(C) 1/10th of the span
(D) 1/12th of the span

Answer: (D) 1/12th of the span


Q11. The minimum strength of the mortar used in load bearing brick masonry, is

(A) 50 N/cm2
(B) 100 N/cm2
(C) 150 N/cm2
(D) 200 N/cm2

Answer: (B) 100 N/cm2


Q12. A wall constructed to resist the pressure of an earth filling, is called

(A) Retaining wall
(B) Breast wall
(C) Buttress
(D) Parapet wall

Answer: (A) Retaining wall


Q13. The method of moving each brick through a small horizontal distance before it is finally laid in any brick wall and pressing it by means of brick hammer, is known as

(A) Troweling
(B) Laying
(C) Grouting
(D) Placing

Answer: (B) Laying


Q14. As compared to stretcher course, the thickness of joints in header course should be

(A) Less
(B) More
(C) Equal
(D) Equal or more

Answer: (A) Less


Q15. Two columns 50 cm × 50 cm and 60 cm × 60 cm carry 80 tonnes and 120 tonnes of loads respectively. The centre to centre distance between columns is 5.00 metres. The permissible bearing capacity of the soil is 20 t/m2. If the footing is not to project more than 25 cm beyond the outside of the smaller column, pick up the correct design parameters of the footing from the following:

(A) Distance of C.G. of the loads from the smaller column = 3.00 m
(B) The length of the foundation slab = 7.00 m
(C) Area of footing slab = 11.00 m2
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Building Construction MCQ SET wise with Answers


We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.