Building Construction Objective Questions and Answers set 19

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. For heavy embankments and dams, of height h, the depth of exploration of soil should not be less than

(A) h/4
(B) 1/2 h
(C) h
(D) 2 h

Answer:(D) 2 h


Q2. The nominal thickness of an expansion joint in brick walls, is kept more than

(A) 5 mm
(B) 10 mm
(C) 15 mm
(D) 20 mm

Answer: (D) 20 mm


Q3. The brick laid with its breadth parallel to the face of a wall, is known as

(A) Header
(B) Stretcher
(C) Closer
(D) None of these

Answer: (A) Header


Q4. The vertical member running through middle of a shutter frame, is

(A) Style
(B) Reveal
(C) Mullion
(D) Post

Answer: (C) Mullion


Q5. Exposed portions of vertical surface at right angles to the door or window frame, are known as

(A) Jambs
(B) Lintels
(C) Reveals
(D) Soffits

Answer: (C) Reveals


Q6. The voussoir placed at crown of an arch, is known as a

(A) Key
(B) Soffit
(C) Springer
(D) Haunch

Answer: (A) Key


Q7. The lower half portion between crown and skew back of the arch, is called

(A) Spandril
(B) Haunch
(C) Springing
(D) Soffit

Answer: (B) Haunch


Q8. The projections of head or sill of a door or window frame are

(A) Transoms
(B) Horns
(C) Stops
(D) Chocks

Answer: (B) Horns


Q9. In places where the soil is soft and has small resistance to the flow of concrete, which one of the following types of piles, is used

(A) Vibro pile
(B) Pressure pile
(C) Franki pile
(D) Pedestal pile

Answer: (A) Vibro pile


Q10. An arch may fail due to

(A) Uneven settlement of abutments
(B) Sliding of voussoirs
(C) Crushing of the material
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q11. The line of intersection of the surfaces of a sloping roof forming an external angle exceeding 180°, is

(A) Ridge
(B) Hip
(C) Valley
(D) None of these

Answer: (B) Hip


Q12. Crown is located at

(A) Highest point on the extrados of the arch
(B) Highest point on the intrados of the arch
(C) Skew-back of the arch
(D) None of these

Answer: (A) Highest point on the extrados of the arch


Q13. The exterior angle between outer faces of a wall, is known as

(A) Turn
(B) Junction
(C) Quion
(D) All the above

Answer: (C) Quion


Q14. The depth of excavation of foundations, is generally measured with a

(A) Ranging rod
(B) Steel tape
(C) Levelling staff
(D) Boning rod

Answer: (D) Boning rod


Q15. The under surface of an arch, is called

(A) Soffit
(B) Intrados
(C) Haunch
(D) Back

Answer: (A) Soffit


Building Construction MCQ SET wise with Answers


We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.