Building Construction Objective Type Questions – Set 06

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. A wooden block fixed on back side of a door frame on its post, is known as

(A) Cleat
(B) Stop
(C) Horn
(D) None of these

Answer: (B) Stop


Q2. In which of the following pairs both trees yield soft wood?

(A) Deodar and Shishum
(B) Chir and sal
(C) Sal and teak
(D) Chir and deodar

Answer: (D) Chir and deodar


Q3. The type of pointing in which a V-shaped projection outside the wall surface, is provided, is called

(A) Recessed pointing
(B) Weather pointing
(C) V-pointing
(D) Tuck pointing

Answer: (B) Weather pointing


Q4. Pick up the correct statement from the following:

(A) Lime mortar with cement in the ratio of in 10 is cheaper and better for outside plaster
(B) For very cold or very hot climate, a compact and closed plan should be provided
(C) On the sea coast, an exposed and open house is generally preferred
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q5. The raft slab is projected beyond the outer walls of the structure by

(A) 5 to 10 cm
(B) 15 to 20 cm
(C) 25 to 30 cm
(D) 30 to 45 cm

Answer: (D) 30 to 45 cm


Q6. In a colar beam roof

(A) There is no horizontal tie beam
(B) There is a horizontal tie at the feet of rafters only
(C) There is a horizontal tie at almost the middle of rafters only
(D) There are two horizontal ties, one at the feet and other at the middle of the rafters

Answer: (C) There is a horizontal tie at almost the middle of rafters only


Q7. Assertion A : Shishum is used for decorative woodwork.
Reason R : Shishum can be polished to an excellent finish.
Select your answer according to the coding system given below:

(A) Both A and R is true and R is the correct explanation of A
(B) Both A and R is true but R is not the correct explanation of A
(C) A is true but R is false
(D) A is false but R is true

Answer: (A) Both A and R is true and R is the correct explanation of A


Q8. Weep holes are provided in retaining and breast walls

(A) To drain off the water from the filling
(B) To ventilate the stone masonry
(C) To add architectural beauty
(D) To increase compaction of the earth retained

Answer: (A) To drain off the water from the filling


Q9. In grillage foundations, distance between flanges of grillage beams, is kept

(A) 40 cm
(B) Equal to flange width
(C) Twice the flange width
(D) Maximum of (a), (b) and (c)

Answer: (C) Twice the flange width


Q10. The piece of a brick cut with its one corner equivalent to half the length and half the width of a full brick, is known as

(A) Queen closer
(B) Bevelled closer
(C) King closer
(D) Half king closer

Answer: (C) King closer


Q11. Rotary drilling

(A) Is not suitable for deposits containing very coarse gravel
(B) Hinders the ground water observations and permeability test
(C) Is not economical for holes of less than 10 cm
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q12. The radial splits which are wider on the outside of the log and narrower towards the pith are known as

(A) Heart shakes
(B) Cupshakes
(C) Starshakes
(D) Rindgalls

Answer: (C) Starshakes


Q13. The sill of a common wooden partition is

(A) Vertical wooden member on either end
(B) Lower horizontal wooden member
(C) Upper horizontal wooden member
(D) Intermediate horizontal wooden member

Answer: (B) Lower horizontal wooden member


Q14. For effective drainage, the finished surface of flat roof should have a minimum slope of

(A) 1 in 20
(B) 1 to 50
(C) 1 in 10
(D) 1 in 5

Answer: (A) 1 in 20


Q15. Safe bearing capacity of black cotton soil varies from

(A) 2 to 3 t/m2
(B) 5 to 7.5 t/m2
(C) 8 to 10 t/m2
(D) 10 to 12 t/m2

Answer: (B) 5 to 7.5 t/m2


Building Construction MCQ SET wise with Answers


We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.