Building Construction Questions and Answers – Set 11

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The construction joints in buildings are provided after

(A) 10 m
(B) 15 m
(C) 20 m
(D) 40 m

Answer: (D) 40 m


Q2. A solid core of rock is formed inside the cylinder in the case of

(A) Auger boring
(B) Percussion drilling
(C) Diamond drilling
(D) Wash boring

Answer: (C) Diamond drilling


Q3. The process of working a flat for the finishing coat, is known

(A) Dubbing out
(B) Floating
(C) Knitting
(D) Blistering

Answer: (B) Floating


Q4. A pointed arch which forms isosceles or equilateral triangle, is generally known as

(A) Three centered arch
(B) Two centered arch
(C) Lancet arch
(D) Bull’s eye arch

Answer: (C) Lancet arch


Q5. The floor is rubbed with oxalic acid, for making its surface

(A) Free from voids
(B) Glossy
(C) Durable
(D) Uniform

Answer: (B) Glossy


Q6. The highest line of sloping roof, where two opposite slopes meet, is known as

(A) Rafter
(B) Ridge
(C) Crown
(D) Eave

Answer: (B) Ridge


Q7. In case of foundations on black cotton soils, the most suitable method to increase the bearing capacity of soils is to

(A) Increase the depth of foundation
(B) Drain the soil
(C) Compact the soil
(D) Replace the poor soil

Answer: (D) Replace the poor soil


Q8. The line of intersection of two surfaces of a sloping roof forming an internal angle less than 180°, is known as

(A) Ridge
(B) Hip
(C) Valley
(D) None of these

Answer: (C) Valley


Q9. The depth of the ground water table may be ascertained by

(A) Looking through the well in the vicinity
(B) Standing on the well in the vicinity
(C) Measuring the depth of water in the well
(D) None of the above

Answer:(C) Measuring the depth of water in the well


Q10. Depth of lean concrete bed placed at the bottom of a wall footing, is kept

(A) 10 cm
(B) 15 cm
(C) Equal to its projection beyond wall base
(D) Less than its projection beyond wall base

Answer: (C) Equal to its projection beyond wall base


Q11. In which of the following directions, the strength of timber is maximum?

(A) Parallel to grains
(B) 45° to grains
(C) Perpendicular to grains
(D) Same in all directions

Answer: (A) Parallel to grains


Q12. Which of the following metal sheets is most effective in preventing dampness?

(A) Copper sheets
(B) Lead sheets
(C) Aluminium sheets
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q13. The sound which continues even after its source is cut off, is called

(A) Reverberation
(B) Echo
(C) Intensity of sound
(D) Interference

Answer:(A) Reverberation


Q14. Arches in the form of masonry arcs struck from more than four centres, are called

(A) Two curved arches
(B) Gothic arches
(C) Ogee arches
(D) Drop gothic arches

Answer: (C) Ogee arches


Q15. Under reamed piles are generally used for

(A) Machine foundations
(B) Factory building
(C) Tall structures
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Building Construction MCQ SET wise with Answers


We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.