Building Materials and Construction Interview Questions – Set 11

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Bitumen is generally obtained from

(A) Organic material
(B) Synthetic material
(C) Petroleum product
(D) Coal

Answer:(C) Petroleum product


Q2. Paints with white lead base are suitable for painting of

(A) Wood work
(B) Iron work
(C) Both wood work and iron work
(D) None of the above

Answer: (A) Wood work


Q3. Pig iron made from haematite ores free from sulphur, phosphorus and copper, is known as

(A) Bessemer pig
(B) Grey or foundry pig
(C) White or forge pig
(D) Mottled pig

Answer: (A) Bessemer pig


Q4. The main constituent which imparts hydraulicity to hydraulic lime is

(A) Calcium oxide
(B) Silica
(C) Clay
(D) Water

Answer: (C) Clay


Q5. For a good building stone, its specific gravity should the greater than

(A) 1.5
(B) 1.7
(C) 2.2
(D) 2.7

Answer:(D) 2.7


Q6. Le-Chatelier’s device is used for determining the

(A) Setting time of cement
(B) Soundness of cement
(C) Tensile strength of cement
(D) Compressive strength of cement

Answer: (B) Soundness of cement


Q7. Calcination of iron ores is done

(A) To remove moisture
(B) To remove carbonic acid
(C) By roasting in heaps
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q8. Sandstone is a
(i) Sedimentary rock
(ii) Aqueous rock
(iii) Siliceous rock
The correct answer is

(A) Only (i)
(B) Both (i) and (ii)
(C) Both (i) and (iii)
(D) All (i), (ii) and (iii)

Answer: (D) All (i), (ii) and (iii)


Q9. Red short iron cracks when bent due to the presence of

(A) Sulphur
(B) Carbon
(C) Phosphorus
(D) Silicon

Answer: (A) Sulphur


Q10. Which of the following cements is suitable for use in massive concrete structures such as large dams?

(A) Ordinary Portland cement
(B) Low heat cement
(C) Rapid hardening cement
(D) Sulphate resisting cement

Answer: (B) Low heat cement


Q11. The rocks having alumina or clay as their major constituents are known as

(A) Siliceous rocks
(B) Argillaceous rocks
(C) Calcareous rocks
(D) Sedimentary rocks

Answer: (B) Argillaceous rocks


Q12. Percentage of carbon content in mild steel is

(A) Less than 0.25
(B) Between 0.25 and 0.7
(C) Between 0.7 and 1.5
(D) Greater than 1.5

Answer: (A) Less than 0.25


Q13. The commonly used thinner in oil paints, is

(A) Naphtha
(B) Turpentine
(C) Both (a) and (b)
(D) None the these

Answer:(C) Both (a) and (b)


Q14. The practical limit of moisture content achieved in air drying of timber is

(A) 5 %
(B) 15 %
(C) 25 %
(D) 35 %

Answer: (B) 15 %


Q15. The method of addition polymerization is used for obtaining:

(A) Polystyrene
(B) Polypropylene
(C) Polyvinylchloride
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Building Materials MCQ SET wise with Answers

We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.