Building Materials and Construction Objective type Questions pdf – Set 24

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Ultimate strength to cement is provided by

(A) Tri-calcium silicate
(B) Di-calcium silicate
(C) Tri-calcium aluminate
(D) Tetra calcium alumino ferrite

Answer: (B) Di-calcium silicate


Q2. Pick up the correct statement from the following:

(A) The percentage of absorption for firebricks varies from 5 to 10
(B) The percentage of silica in silica bricks is to the extent of about 95 to 97 percent
(C) Roughly 1 to 2 percent of lime in silica bricks is added to act as binding material
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q3. Portland pozzolana cement possesses

(A) Higher resistance to chemical attack
(B) Lower heat of hydration
(C) Lower shrinkage on drying
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q4. Wrought iron contains carbon about

(A) 1.5% to 5.5%
(B) 0.5% to 1.75%
(C) 0.1% to 0.25%
(D) None to these

Answer: (C) 0.1% to 0.25%


Q5. Good quality cement contains higher percentage of

(A) Tri-calcium silicate
(B) Di-calcium silicate
(C) Tri-calcium aluminate
(D) Tetra calcium alumino ferrite

Answer: (A) Tri-calcium silicate


Q6. Dextrin is

(A) Animal glue
(B) Starch glue
(C) Albumin glue
(D) Rubber based adhesive

Answer: (D) Rubber based adhesive


Q7. Galvanising means covering iron with a thin coat of

(A) Tin
(B) Zinc
(C) Glaze
(D) Coal tar

Answer: (B) Zinc


Q8. Laterite is a/an

(A) Volcanic rock
(B) Argillaceous rock
(C) Calcareous rock
(D) Siliceous rock

Answer:(B) Argillaceous rock


Q9. Mastic asphalt is normally used for

(A) Sound insulation
(B) Water proofing
(C) Fire proofing
(D) None to these

Answer: (B) Water proofing


Q10. The rocks in which argil (or clay) predominates, are called

(A) Siliceous rocks
(B) Argillaceous rocks
(C) Calcareous rocks
(D) Igneous rocks

Answer: (B) Argillaceous rocks


Q11. Seasoning of timber is essential to remove

(A) Knots from timber
(B) Sap from timber
(C) Twisted fibre from timber
(D) Roughness of timber

Answer: (B) Sap from timber


Q12. The steel which contains fissures and cavities, is manufactured by

(A) Cementation process
(B) Crucible process
(C) Bessemer process
(D) Open hearth process

Answer: (A) Cementation process


Q13. Name the type of cement from the following for canal linings:

(A) Sulphate resisting cement
(B) Rapid hardening cement
(C) Quick setting cement
(D) Pozzolana cement

Answer: (A) Sulphate resisting cement


Q14. The term frog means

(A) An apparatus to lift the stone
(B) A depression on a face of brick
(C) Vertical joint in a brick work
(D) Soaking brick in water

Answer: (B) A depression on a face of brick


Q15. Based on flow quality, the sequence of pipes is

(A) A.C. pipes, G.I. pipes, C.I. pipes, PVC pipes
(B) C.I. pipes, G.I. pipes, A.C. pipes, PVC pipes
(C) C.I. pipes, G.I. pipes, PVC pipes, A.C. pipes
(D) None of these

Answer: (B) C.I. pipes, G.I. pipes, A.C. pipes, PVC pipes


Building Materials MCQ SET wise with Answers

We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.