Building Materials Objective Questions and Answers Set 31

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Cement paints usually

(A) Contain hydrated lime
(B) Contain 5% to 10% color pigments
(C) Contain 5% sodium chloride
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q2. Pick up the correct characteristic of Pyroxene from the following:

(A) It forms octagonal crystals
(B) It converts to chlorine by hydration
(C) Its density is 2.3 to 3.6 g/cm2
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q3. Based on its dry weight, a freshly felled tree may contain water

(A) 25 %
(B) 50 %
(C) 75 %
(D) 100 %

Answer: (D) 100 %


Q4. Dolomite is a lime stone which contains carbonate of magnesia upto

(A) 15 %
(B) 20 %
(C) 25 %
(D) 45 %

Answer: (D) 45 %


Q5. The kiln which may work throughout the year, is

(A) Clamp
(B) Bull’s kiln
(C) Hoffman’s kiln
(D) None of these

Answer: (C) Hoffman’s kiln


Q6. The base material for distemper, is

(A) Chalk
(B) Lime
(C) Lime putty
(D) Cement wash

Answer: (A) Chalk


Q7. Forge pig may be converted to wrought iron by

(A) Rolling
(B) Pudding
(C) Shingling
(D) Refining

Answer: (B) Pudding


Q8. The portion of the brick cut across its width and having its length equal to that of a full brick, is known as

(A) Closer
(B) Queen closer
(C) King closer
(D) Prince closer

Answer: (B) Queen closer


Q9. The main ingredient of a good quality brick earth, is

(A) Magnesia
(B) Lime
(C) Silica
(D) Alumina

Answer: (D) Alumina


Q10. Pick up the correct statement from the following:

(A) Bull’s trench kiln a trench excavated in ground
(B) Hoffman’s kiln is constructed over ground
(C) Tunnel Kiln is constructed as a tunnel
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q11. Slacking of lime is affected by

(A) Keeping it exposed to air
(B) Immersing the lime in water
(C) Crushing the lime lumps
(D) None of these

Answer: (B) Immersing the lime in water


Q12. The softest rock is

(A) Marble
(B) Diamond
(C) Talc
(D) Quartz

Answer: (C) Talc


Q13. Forge pig may be converted to wrought iron by

(A) Rolling
(B) Pudding
(C) Shingling
(D) Refining

Answer: (B) Pudding


Q14. Dorry’s testing machine is used for

(A) Crushing test of stone
(B) Hardness test of stone
(C) Impact test of stone
(D) Water absorption test

Answer: (B) Hardness test of stone


Q15. The minimum percentage of silica, alumina and ferric oxide in lime for white washing, is

(A) 20
(B) 15
(C) 5
(D) 0

Answer: (D) 0


Building Materials MCQ SET wise with Answers

We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.