Building Materials Objective Questions pdf – Set 06

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Which of the following is a rock?

(A) Quartz
(B) Mica
(C) Gypsum
(D) None of the above

Answer: (C) Gypsum


Q2. A bull nose brick is not used for

(A) Rounding off sharp corners
(B) Pillars
(C) Decoration purpose
(D) Arches

Answer: (D) Arches


Q3. Plywood is made by bonding together thin layers of wood in such a way that the angle between grains of any layer to grains of adjacent layers is

(A) 0°
(B) 30°
(C) 45°
(D) 90°

Answer: (D) 90°


Q4. The tendency of a stone is, to split along:

(A) Texture
(B) Fracture
(C) Cleavage
(D) Structure

Answer: (C) Cleavage


Q5. The most common admixture which is used to accelerate the initial set of concrete is

(A) Gypsum
(B) Calcium chloride
(C) Calcium carbonate
(D) None of the above

Answer: (B) Calcium chloride


Q6. According to IS 399-1963, the weight of the timber is specified at

(A) 8% moisture content
(B) 10% moisture content
(C) 12% moisture content
(D) 14% moisture content

Answer: (C) 12% moisture content


Q7. Which of the following stone is best suited for construction of piers and abutments of a railway bridge?

(A) Granite
(B) Sand stone
(C) Lime stone
(D) Quartzite

Answer: (A) Granite


Q8. Chlorite, a green colour mineral is mainly derived from the decomposition of

(A) Augite
(B) Biotite
(C) Hornblende
(D) All of these

Answer: (A) Augite


Q9. The internal size of mould used in brick preparation is

(A) Equal to the size of a fully burnt brick
(B) Smaller than the size of a fully burnt brick
(C) Greater than the size of a fully burnt brick
(D) None of the above

Answer: (C) Greater than the size of a fully burnt brick


Q10. Cast iron contains carbon approximately

(A) 1.5% to 5.5%
(B) 0.05% to 1.75%
(C) 0.250 %
(D) None to these

Answer: (A) 1.5% to 5.5%


Q11. The ultimate tensile strength of structural mild steel is about

(A) 160 N/mm²
(B) 260 N/mm²
(C) 420 N/mm²
(D) 520 N/mm²

Answer: (C) 420 N/mm²


Q12. Pick up the correct statement from the following:

(A) The free quartz suddenly expands at a temperature lower than 600°C
(B) The lime stone resists fire upto about 800°C and at higher temperature it splits into CaO and CO2
(C) The sand stone with silicates resist a fire in a better way
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q13. Which of the following trees yields hard wood?

(A) Deodar
(B) Chir
(C) Shishum
(D) Pine

Answer: (C) Shishum


Q14. Asbestos

(A) Is a natural fibrous mineral substance
(B) Is composed of hydrous silicates of calcium and magnesium (CaSiO3, 3MgSiO3)
(C) Contains iron oxide and alumina
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q15. Quick lime is

(A) Calcium carbonate
(B) Calcium oxide
(C) Calcium hydroxide
(D) None of the above

Answer: (B) Calcium oxide


Building Materials MCQ SET wise with Answers

We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.