Building Materials Objective type Questions – Set 27

Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The initial setting time of lime-pozzolana, is


(A) 30 minutes
(B) 60 minutes
(C) 90 minutes
(D) 120 minutes

Answer: (D) 120 minutes


Q2. The filler used in plastic bitumen, is

(A) Shale powder
(B) Talc powder
(C) Asbestos powder
(D) Plastic powder

Answer: (C) Asbestos powder


Q3. Lime concrete is generally used for

(A) Wall foundations
(B) Flooring at ground level
(C) Both (A) and (B)
(D) Neither (A) nor (B)

Answer: (B) Flooring at ground level


Q4. The clay to be used for manufacturing bricks for a large project, is dugout and allowed to weather throughout

(A) The monsoon
(B) The winter
(C) The summer
(D) None of these

Answer: (A) The monsoon


Q5. Mastic asphalt is generally used for

(A) Damp proof course
(B) Water proof layer
(C) Partition walls
(D) Both (A) and (B)

Answer: (D) Both (A) and (B)


Q6. Bituminous fells are used for

(A) Covering A.C. sheets
(B) Covering sloping roofs
(C) D.P.C.
(D) None to these

Answer: (A) Covering A.C. sheets


Q7. If the furnace is provided with insufficient fuel at low temperatures, the type of pig iron produced, is called

(A) Bessemer pig
(B) Grey or foundry pig
(C) White or forge pig
(D) Mottled pig

Answer: (C) White or forge pig


Q8. The most fire resistant paints are:

(A) Enamel paints
(B) Aluminium paints
(C) Asbestos paints
(D) Cement paints

Answer: (C) Asbestos paints


Q9. Quick setting cement is produced by adding

(A) Less amount of gypsum in very fine powdered form
(B) More amount of gypsum in very fine powdered form
(C) Aluminium sulphate in very fine powdered form
(D) Pozzolana in very fine powdered form

Answer: (C) Aluminium sulphate in very fine powdered form


Q10. Depending on the chemical composition and mechanical properties, iron may be classified as

(A) Cast iron
(B) Wrought iron
(C) Steel
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q11. A pug mill is used for

(A) Softening brick earth
(B) Moulding brick earth
(C) Tempering brick earth
(D) Providing brick earth

Answer: (C) Tempering brick earth


Q12. Pick up the correct statement from the following:

(A) The substance which consists of one primary chemical, is known as monomer
(B) The polymer consists of thousands of monomers joined together
(C) The polymer molecule is called macro-molecule
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q13. The main constituent of fly-ash, is

(A) Aluminium oxide
(B) Silica
(C) Ferrous oxide
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Q14. A good brick earth should contain:

(A) About 20% to 30% of alumina
(B) About 50% to 60% of silica
(C) Not more than 5% of lime
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q15. The normal curing period for lime mortar, is:

(A) 1 day
(B) 3 days
(C) 7 days
(D) 10 days

Answer: (C) 7 days


Building Materials MCQ SET wise with Answers

We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.