Building Materials Questions and Answers – Set 01

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Which of the following has more fire resisting characteristics?

(A) Marble
(B) Lime stone
(C) Compact sand stone
(D) Granite

Answer: (C) Compact sand stone


Q2. The plywood

(A) Has good strength along the panel only
(B) Can be spilt in the plane of the panel
(C) Has greater impact resistance to blows than ordinary wood
(D) Cannot be bent more easily than ordinary wood of same thickness

Answer: (C) Has greater impact resistance to blows than ordinary wood


Q3. A volatile substance added to a paint to make its application easy and smooth, is known as

(A) Base
(B) Solvent
(C) Vehicle
(D) None to these

Answer:(B) Solvent


Q4. The rocks which are formed due to cooling of magma at a considerable depth from earth’s surface are called

(A) Plutonic rocks
(B) Hypabyssal rocks
(C) Volcanic rocks
(D) Igneous rocks

Answer: (A) Plutonic rocks


Q5. Pick up the correct statement from the following:

(A) The phenol is carbolic acid
(B) The phenol is either extracted from coal-tar or prepared from benzene
(C) Phenol reacts with formaldehyde, to form phenol formaldehyde resin
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q6. Jumper is a tool used for

(A) Testing of stones
(B) Quarrying of stones
(C) Dressing of stones
(D) None of the above

Answer: (B) Quarrying of stones


Q7. Plywood has the advantage of

(A) Greater tensile strength in longer direction
(B) Greater tensile strength in shorter direction
(C) Same tensile strength in all directions
(D) None of the above

Answer: (C) Same tensile strength in all directions


Q8. Advantage of a clamp compared to a kiln for burning bricks is that

(A) It takes less time for burning
(B) It gives more output of first class bricks
(C) It has less initial cost
(D) It is suitable when bricks are required in large numbers

Answer:(C) It has less initial cost


Q9. Pick up the volcanic rock from the following:

(A) Granite
(B) Dolerite
(C) Basalt
(D) All the above

Answer: (C) Basalt


Q10. Due to attack of dry rot, the timber

(A) Cracks
(B) Shrinks
(C) Reduces to powder
(D) None of these

Answer: (C) Reduces to powder


Q11. Pick up the correct statement from the following:

(A) Solder material is an alloy which melts at a temperature above 400°C
(B) Brazing is done at temperature above 600°C to 1100°C
(C) Brazing joint is stronger than the solder joint
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q12. Sapwood consists of

(A) Innermost annular rings around the pith
(B) Portion of timber between heartwood and cambium layer
(C) Thin layers below the bark
(D) Thin fibre which extends from the pith outwards and holds the annular rings together

Answer: (B) Portion of timber between heartwood and cambium layer


Q13. Excess of alumina in brick earth makes the brick

(A) Impermeable
(B) Brittle and weak
(C) To lose cohesion
(D) To crack and warp on drying

Answer: (D) To crack and warp on drying


Q14. Assertion A : Pure lime takes a long time to develop adequate strength.
Reason R : Pure lime has slow hardening characteristics.
Select your answer according to the coding system given below:

(A) Both A and R is true and R is correct explanation of A
(B) Both A and R is true and R is not a correct explanation of A
(C) A is true but R is false
(D) A is false but R is true

Answer: (A) Both A and R is true and R is correct explanation of A


Q15. Strength of cement concrete primarily depends upon

(A) Quality of water
(B) Quantity of aggregate
(C) Quantity of cement
(D) Water-cement ratio

Answer: (D) Water-cement ratio


Building Materials MCQ SET wise with Answers

We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.