Building Materials Quiz Questions – Set 25

Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Pick up the correct statement from the following:

(A) Hornblende mineral is brittle
(B) Muscovite is also known as white mica and potash mica
(C) Biotite is also known as black-mica
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q2. Brittleness of cold is due to an excess of

(A) Sulphur
(B) Carbon
(C) Phosphorus
(D) Silicon

Answer: (C) Phosphorus


Q3. The compound of Portland cement which contributes to the strength after two to three years is

(A) Tri-calcium silicate
(B) Di-calcium silicate
(C) Tri-calcium aluminate
(D) Tetra-calcium alumino ferrite

Answer: (B) Di-calcium silicate


Q4. Good quality sand is never obtained from

(A) River
(B) Lake
(C) Sea
(D) Gravel powder

Answer: (C) Sea


Q5. Asbestos cement

(A) Is brittle
(B) Warps due to changes in humidity
(C) Strength is lowered when saturated by water
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q6. Bessemer process is used for the manufacture of

(A) Pig iron
(B) Cast iron
(C) Wrought iron
(D) Steel

Answer: (D) Steel


Q7. Lime mortar is generally made with

(A) Quick lime
(B) Fat lime
(C) Hydraulic lime
(D) Plain lime

Answer: (C) Hydraulic lime


Q8. Gneiss is obtained from

(A) Igneous rocks
(B) Metamorphic rocks
(C) Sedimentary rocks
(D) Sedimentary metamorphic rocks

Answer: (D) Sedimentary metamorphic rocks


Q9. Which one of the following is an air binding material?

(A) Gypsum
(B) Acid-resistant cement
(C) Quick lime
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Q10. Pick up the compound responsible for early strength of cement from the following:

(A) Tetra-calcium alumino-ferrite
(B) Tri-calcium silicate
(C) Tri-calcium aluminate
(D) Di-calcium silicate

Answer: (B) Tri-calcium silicate


Q11. Fibre glass

(A) Retains heat-longer
(B) Has a higher strength to weight ratio
(C) Is shock proof and fire retardant
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q12. A good quality stone absorbs water less than

(A) 5 %
(B) 10 %
(C) 15 %
(D) 25 %

Answer: (A) 5 %


Q13. Linseed oil is used in paints as

(A) Thinner
(B) Vehicle
(C) Base
(D) Drier

Answer: (D) Drier


Q14. Pick up the correct statement from the following:

(A) The theory of formation of concrete is based on the phenomena of formation of voids
(B) The bulking of sand is taken into account while volumetric proportioning of the aggregates
(C) The dry sand and the sand completely flooded with water, have practically the same volume
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q15. The slag which floats on the surface of the molten iron generally contains

(A) Lime (CaO) 45%
(B) Silica (SiO2) 35%
(C) Alumina (Al2O3) 12% and MgO, CaSO4, KMnO2 and FeO 8%
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Building Materials MCQ SET wise with Answers

We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.