Building Materials Viva Questions – Set 08

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Compared to mild steel, cast iron has
(i) High compressive strength
(ii) High tensile strength
(iii) Low compressive strength
(iv) Low tensile strength
The correct answer is

(A) (i) and (ii)
(B) (ii) and (iii)
(C) (iii) and (iv)
(D) (i)and(iv)

Answer: (D) (i)and(iv)


Q2. Resins are

(A) Not soluble in water
(B) Soluble in spirit
(C) Used in varnishes
(D) Left behind on evaporation of oil

Answer: (C) Used in varnishes


Q3. A first class brick when immersed in cold water for 24 hours should not absorb water more than

(A) 15 %
(B) 20 %
(C) 22 %
(D) 25 %

Answer:(B) 20 %


Q4. In a mortar, the binding material is

(A) Cement
(B) Sand
(C) Surkhi (brick-dust)
(D) Cinder

Answer: (A) Cement


Q5. Quick lime is
(i) Slow in setting
(ii) Rapid in slacking
(iii) Good in strength
The correct answer is

(A) Only (i)
(B) Only (ii)
(C) Both (i) and (ii)
(D) Both (ii) and (iii)

Answer: (C) Both (i) and (ii)


Q6. The minimum compressive strength of 2nd class bricks should be

(A) 75 kg/cm2
(B) 90 kg/cm2
(C) 100 kg/cm2
(D) 120 kg/cm2

Answer: (A) 75 kg/cm2


Q7. The vehicle used in case of enamel paints is usually

(A) Linseed oil
(B) Water
(C) Varnish
(D) None of the above

Answer: (C) Varnish


Q8. Pick up the correct statement from the following:

(A) Soft stones are required for carving
(B) Light stones are required for arches
(C) Hard stones are required to stand high pressure
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q9. Which of the following bricks are used for lining of furnaces?

(A) Over-burnt bricks
(B) Under-burnt bricks
(C) Refractory bricks
(D) First class bricks

Answer: (C) Refractory bricks


Q10. In the method of condensation polymerization,

(A) Low-molecular substances are removed from the high molecular substance
(B) The reaction proceeds with an evolution of ammonia
(C) The reaction proceeds with an evolution of hydrogen chloride
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q11. As per IS specifications, the maximum final setting time for ordinary Portland cement should be

(A) 30 minutes
(B) 1 hour
(C) 6 hours
(D) 10 hours

Answer: (D) 10 hours


Q12. Bulking of sand is caused due to

(A) Surface moisture
(B) Air voids
(C) Viscosity
(D) Clay contents

Answer: (A) Surface moisture


Q13. The slenderness ratio for masonry walls should not be more than

(A) 10
(B) 20
(C) 30
(D) 40

Answer: (B) 20


Q14. Shingle is

(A) Decomposed laterite
(B) Crushed granite
(C) Water bound pebbles
(D) Air weathered rock

Answer: (A) Decomposed laterite


Q15. According to IS specifications, the compressive strength of ordinary Portland cement after three days should not be less than

(A) 7 MPa
(B) 11.5 MPa
(C) 16 MPa
(D) 21 MPa

Answer:(C) 16 MPa


Building Materials MCQ SET wise with Answers

We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.