Chemistry GK Question SET-1

Here you will find GK MCQ Questions for Chemistry GK Question with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Chemistry GK Question. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Chemistry GK Question. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.Which of the following is the most commonly used chemical for ripening of mangoes in India?

[A] Potassium Iodide
[B] Silver Iodide
[C] Ammonium Nitrate
[D] Calcium Carbide

Correct Answer: D [Calcium Carbide]


Q2.Trimethylxanthine is a chemical name of a stimulant which is found in tea and coffee. What is the popular name?

[A] Thein
[B] Caffeine
[C] Theobromine
[D] Theophylline

Correct Answer: B [Caffeine]


Q3.Which of the following statements is correct about Diborane?

[A] It is pink coloured gas
[B] It is a highly toxic gas
[C] Both a and b
[D] None

Correct Answer: B [It is a highly toxic gas]


Q4.Which of the following is NOT correct about Ethanol?

[A] It is a good solvent
[B] It gives out hydrogen when reacted with Sodium
[C] It is an odorless liquid
[D] All are correct

Correct Answer: C [It is an odorless liquid]


Q5.Which of the following is the reason of stability of completely filled and half filled subshells?

[A] Symmetrical distribution of electrons
[B] Exchange energy
[C] Both a and b
[D] None

Correct Answer: C [Both a and b]


Q6.Which of the following is the essential element for batteries used in electric cars?

[A] Magnesium
[B] Lithium
[C] Sodium
[D] Bromine

Correct Answer: B [ Lithium ]


Q7.What happens to the weight of Iron, when it rusts?

[A] Increases for long time
[B] Decreases then increases
[C] Increases then decreases
[D] Remains the same

Correct Answer: C [Increases then decreases]


Q8.Which of the following is NOT correct about Xenon Hexafluoride?

[A] It is a noble gas compound
[B] At room temperature, it is a colourless liquid
[C] Both a and b
[D] None

Correct Answer: B [At room temperature, it is a colourless liquid]


Q9.Which of the following is incorrect?

[A] Alloying helps in improving the properties of a metal
[B] An alloy is a heterogeneous mixture of two or more metals
[C] The melting point of an alloy is less than that of pure metals
[D] All of the above

Correct Answer: B [An alloy is a heterogeneous mixture of two or more metals]


Q10.Which of the following is correct about effective nuclear charge experienced by the orbital?

[A] it increases with increase of azimuthal quantum number
[B] it increases with increase of magnetic quantum number
[C] it decreases with increase of azimuthal quantum number
[D] It is same everywhere

Correct Answer: C [it decreases with increase of azimuthal quantum number]


Q11.Dalton’s name is associated with which of the following terms?

[A] Electron
[B] Proton
[C] Atom
[D] Neutron

Correct Answer: C [Atom]


Q12.Which among the following is a common salt in Detergents?

[A] Sulphate
[B] Nitrate
[C] Sulphonate
[D] Carbonate

Correct Answer: A [Sulphate]


Q13.Which of the following is NOT correct about Alkynes?

[A] They contain at least two triple bond between two carbon atoms
[B] The number of hydrogen atoms is less in alkynes as compared to alkenes
[C] The general formula of Alkynes is CnH2n–2
[D] All are correct

Correct Answer: A [They contain at least two triple bond between two carbon atoms]


Q14.What is Tyndall effect?

[A] scattering of a beam of light by the particles of a suspension
[B] refraction of a beam of light by the particles of a solution
[C] scattering of a beam of light by the particles of a colloid
[D] reflection of a beam of light by the particles of a suspension

Correct Answer: C [scattering of a beam of light by the particles of a colloid]


Q15.Which of the following is true about Rutherford model of atom?

[A] it explains how the electrons are distributed around the nucleus
[B] It cannot explain about the stability of an atom around the nucleus
[C] It tells us about the energies of the electrons around the nucleus
[D] All of the above

Correct Answer: B [It cannot explain about the stability of an atom around the nucleus]


Chemistry GK

Chemistry GK Question SET-1
Chemistry GK Question SET-2
Chemistry GK Question SET-3
Chemistry GK Question SET-4
Chemistry GK Question SET-5
Chemistry GK Question SET-6
Chemistry GK Question SET-7

We hope the given MCQ Questions for Chemistry GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Chemistry GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.