Chemistry GK Question SET-2

Here you will find GK MCQ Questions for Chemistry GK Question with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Chemistry GK Question. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Chemistry GK Question. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.Which among the following scientists had discovered Radium?

[A] Marie and Pierre Curie
[B] Andre-Louis Debierne
[C] Kasimir Fajans
[D] Oswald Helmuth Gohring

Correct Answer: A [Marie and Pierre Curie]


Q2.Carnotite is a mineral of which among the following metals?

[A] Lead
[B] Uranium
[C] Aluminium
[D] Iron

Correct Answer: B [Uranium]


Q3.Which of the following is correct about Acetylene?

[A] It is the popular name of ethyne
[B] It is the first stable member of alkyne series
[C] Both a and b
[D] None

Correct Answer: C [Both a and b]


Q4.Which of the following is a naturally occurring alloy of Gold and Silver?

[A] Bronze
[B] Electrum
[C] Duralumin
[D] Nordic gold

Correct Answer: B [Electrum]


Q5.What is the S.I unit of activity?

[A] becquerel
[B] curie
[C] candela
[D] henry

Correct Answer: A [becquerel]


Q6.Which among the following happens in an oxidation reaction ?

[A] Electrons are gained
[B] Electrons are lost
[C] Protons are gained
[D] Protons are lost

Correct Answer: B [Electrons are lost ]


Q7.Which of the following type of Coal, has maximum carbon content?

[A] Peat
[B] Lignite
[C] Antharacite
[D] Bituminious

Correct Answer: C [Antharacite]


Q8.Which of the following represents the general formula for alkanes?

[A] CnH2n
[B] CnH2n-2
[C] CnH2n+2
[D] CnHn

Correct Answer: C [CnH2n+2]


Q9.Choose the incorrect statement:

[A] Epsom salt is an ore containing Sodium
[B] Bauxite is an ore of Aluminium
[C] Asbestos is an ore containing Calcium
[D] Milarite mineral contains Nickel

Correct Answer: A [Epsom salt is an ore containing Sodium]


Q10.Which of the following is the unit of rate of chemical reaction?

[A] Mol L s-1
[B] Mol L2 s-1
[C] Mol L-1 s-1
[D] Mol L-1 s-2

Correct Answer: C [Mol L-1 s-1]


Q11.2,4-D, which is sold as a weed killer of the broad-leaved weeds is a synthetic version of __:

[A] Auxin Hormone
[B] Cytokinin Hormone
[C] Xylitol
[D] None of them

Correct Answer: A [Auxin Hormone ]


Q12.Which of the following is an anti-knocking compound that has been phased out in many countries so far?

[A] Lead tetrachloride
[B] Tetra Ethyl Lead
[C] Ethyl acetate
[D] None of the above

Correct Answer: B [Tetra Ethyl Lead ]


Q13.What is the hemihydrate of calcium sulphate commonly known as?

[A] Gypsum
[B] Plaster of Paris
[C] Chloroform
[D] Limestone

Correct Answer: B [Plaster of Paris]


Q14.What do we call the process of converting an ore into its oxide by heating it in a limited supply of air below its melting point?

[A] Roasting
[B] Calcination
[C] Leaching
[D] Liquation

Correct Answer: B [Calcination]


Q15.What is the relationship between half-life period and initial concentration of the reacting species for a first order reaction?

[A] Both are directly proportional to each other
[B] Both are inversely proportional to each other
[C] Both are independent of each other
[D] The half life is twice the concentration of reacting species

Correct Answer: C [Both are independent of each other]


Chemistry GK

Chemistry GK Question SET-1
Chemistry GK Question SET-2
Chemistry GK Question SET-3
Chemistry GK Question SET-4
Chemistry GK Question SET-5
Chemistry GK Question SET-6
Chemistry GK Question SET-7

We hope the given MCQ Questions for Chemistry GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Chemistry GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.