Chemistry GK Question SET-3

Here you will find GK MCQ Questions for Chemistry GK Question with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Chemistry GK Question. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Chemistry GK Question. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.Which compound of mercury is used as antiseptic?

[A] Mercuric sulphide
[B] Mercuric oxide
[C] Mercuric chloride
[D] Mercuric iodide

Correct Answer: C [Mercuric chloride]


Q2.Highest percentage of nitrogen is found in which among the following fertilizers among the given options?

[A] Calcium ammonium nitrate
[B] Ammonium nitrate
[C] Calcium nitrate
[D] Urea

Correct Answer: D [Urea]


Q3.Choose the incorrect statement:

[A] Slaked lime is also known as Calcium hydroxide
[B] Suspension of slaked lime is known as Milk of lime
[C] Aqueous solution of slaked lime is known as quick lime
[D] Both a and b

Correct Answer: C [Aqueous solution of slaked lime is known as quick lime]


Q4.Which of the following is / are correct statements about Roasting?

1.In Roasting, the ore is heated in a regular supply of air
2.Roasting is used to convert the concentrated ore to oxide
3.Roasting is commonly used for sulphide ores
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] Only 1 & 3
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [1, 2 & 3]


Q5.Which of the following elements is identified by the 7th group and 4th period of the modern periodic table?

[A] Copper
[B] Iron
[C] Manganese
[D] Chromium

Correct Answer: C [Manganese]


Q6.When Sulphur is heated with rubber, the process is commonly known as ?


[A] Galvanization
[B] Sulphonation
[C] Vulcanization
[D] Hydrodesulfurization

Correct Answer: C [Vulcanization]


Q7.Who among the following scientists had discovered Radium?

[A] Marie Sklodowska-Curie and Pierre Curie
[B] André-Louis Debierne
[C] Kasimir Fajans
[D] Oswald Helmuth Göhring

Correct Answer: A [Marie Sklodowska-Curie and Pierre Curie ]


Q8.Which of the following is correct about Ammonia?

[A] The ammonia molecule is trigonal pyramidal in shape
[B] Ammonia gas is light blue in colour
[C] its aqueous solution is highly basic
[D] Ammonia gas is odorless

Correct Answer: A [The ammonia molecule is trigonal pyramidal in shape]


Q9..Which of the following is also known as Alumina?


[A] AlO2
[B] Al2O3
[C] Al2O4
[D] Al2CO2

Correct Answer: B [Al2O3]


Q10.What happens to the effective nuclear charge as we move from left to right in the periodic table?

[A] It increases
[B] it decreases
[C] It remains constant
[D] It increases till 4th group then decreases

Correct Answer: A [It increases]


Q11.Which acid is described as HOOCCOOH?

[A] Oxalic Acid
[B] Acetic Acid
[C] Carbonic Acid
[D] Citric Acid

Correct Answer: A [Oxalic Acid]


Q12.Consider the following:

1.Sodium
2.Potassium
Which among the above plays vital role in restoring the body fluid?

[A] 1 only
[B] 2 only
[C] Both 1& 2
[D] Neither 1 nor 2

Correct Answer: C [Both 1& 2]


Q13.What do we call the compounds having identical molecular formula but different structures?

[A] Functional isomers
[B] Structural isomers
[C] Mirror isomers
[D] Branched isomers

Correct Answer: B [Structural isomers]


Q14.Which of these is an ore of Aluminium?

[A] Corundum
[B] Kieserite
[C] Pitch blende
[D] All of the above

Correct Answer: A [Corundum]


Q15.Choose the correct statement about the modern periodic table:

[A] Elements in any one group contain the same number of valence electrons
[B] Elements in any one period contain the same number of shells
[C] Both a and b
[D] None

Correct Answer: C [Both a and b]


Chemistry GK

Chemistry GK Question SET-1
Chemistry GK Question SET-2
Chemistry GK Question SET-3
Chemistry GK Question SET-4
Chemistry GK Question SET-5
Chemistry GK Question SET-6
Chemistry GK Question SET-7

We hope the given MCQ Questions for Chemistry GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Chemistry GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.