Chemistry GK Question SET-4

Here you will find GK MCQ Questions for Chemistry GK Question with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Chemistry GK Question. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Chemistry GK Question. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.What is the common name of Calcium Sulphate Hemihydrate?

[A] Bleaching powder
[B] Slaked lime
[C] Plaster of paris
[D] Detergent

Correct Answer: C [Plaster of paris]


Q2.Which of the following elements have the lowest and highest boiling point in the Periodic table?

[A] Helium and Tungsten
[B] Hydrogen and Rhenium
[C] Helium and Rhenium
[D] Hydrogen and Tungsten

Correct Answer: C [ Helium and Rhenium]


Q3.Which of the following metal is the main constituent in Pewter alloy?

[A] Lead
[B] Zinc
[C] Tin
[D] Iron

Correct Answer: C [Tin]


Q4.Which of the following is a correct Ore-Metal pair?

[A] Greenocite – Cadmium
[B] Ruby Silver – Lead
[C] Silestine – Copper
[D] Salt peter – Magnesium

Correct Answer: A [Greenocite – Cadmium]


Q5.Which of the following molecules have an electrovalent bonding?

[A] NaCl
[B] MgO
[C] NH3
[D] Both a and b

Correct Answer: D [Both a and b]


Q6.Choose the correct statement about covalent compounds?

[A] The forces of interaction between them is weak
[B] They are poor conductors of electricity
[C] Both a and b
[D] None of the above

Correct Answer: C [Both a and b]


Q7.What is the product when Methane reacts with steam in the presence of Nickel catalyst?

[A] Carbon dioxide and ethane
[B] Ethyne
[C] Carbon monoxide and dihydrogen
[D] Carbon monoxide and Water vapour

Correct Answer: C [Carbon monoxide and dihydrogen]


Q8.Which of these is an example of a homopolymer?

[A] Polyethene
[B] Buna-S rubber
[C] Styrene
[D] All of the above

Correct Answer: A [Polyethene]


Q9.Which of the following non-metal has an isotope which can be used to detect secret nuclear fuel reprocessing facilities?

[A] Selenium
[B] Tellurium
[C] Neon
[D] Krypton

Correct Answer: D [ Krypton ]


Q10.Who established the concept of absolute zero?

[A] Louis Pasteur
[B] Lord Kelvin
[C] Germain Hess
[D] William Henry Perkin

Correct Answer: B [Lord Kelvin]


Q11.What is the bond angle in case of Ammonia molecule?

[A] 120°
[B] 150°
[C] 66°
[D] 107°

Correct Answer: D [107°]


Q12.Which is the first member of Alkyne series?

[A] Methyne
[B] Acetylene
[C] Propyne
[D] Ethene

Correct Answer: B [Acetylene]


Q13.Which of these is not a natural polymer?

[A] Starch
[B] cellulose
[C] Proteins
[D] Bakelite

Correct Answer: D [Bakelite]


Q14.Which element has the narrowest liquid range?

[A] Helium
[B] Fluorine
[C] Argon
[D] Neon

Correct Answer: D [ Neon ]


Q15.Which of the following is correct combination of masses of the three sub-atomic particles?

[A] Electron – 0. 00055 amu; Proton – 1.0078 amu; Neutron – 1.0083 amu
[B] Electron – 0. 00055 amu; Proton – 1.0083 amu; Neutron – 1.0078 amu
[C] Electron – 0. 00055 amu; Proton – 1.0078 amu; Neutron – 1.0078 amu
[D] Electron – 0. 00055 amu; Proton – 1.0083 amu; Neutron – 1.0083 amu

Correct Answer: A [Electron – 0. 00055 amu; Proton – 1.0078 amu; Neutron – 1.0083 amu]


Chemistry GK

Chemistry GK Question SET-1
Chemistry GK Question SET-2
Chemistry GK Question SET-3
Chemistry GK Question SET-4
Chemistry GK Question SET-5
Chemistry GK Question SET-6
Chemistry GK Question SET-7

We hope the given MCQ Questions for Chemistry GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Chemistry GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.