Chemistry GK Question SET-5

Here you will find GK MCQ Questions for Chemistry GK Question with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Chemistry GK Question. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Chemistry GK Question. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.Which of the following molecules have an electrovalent bonding?

[A] NaCl
[B] MgO
[C] NH3
[D] Both a and b

Correct Answer: D [Both a and b]


Q2.What is the H-C-H bond angle in a methane molecule?

[A] 120°
[B] 75°
[C] 109.5°
[D] 150°

Correct Answer: C [109.5°]


Q3.Which metal has the highest melting point among all metals?

[A] Tungsten
[B] Ruthenium
[C] Gold
[D] Bismuth

Correct Answer: A [Tungsten]


Q4.Which of the following is also used as a dry lubricant?

[A] Graphite
[B] Diamond
[C] Alpha sulphur
[D] Beta Sulphur

Correct Answer: A [ Graphite ]


Q5.After soil test of an area, it is found that the soil in the field is highly acidic. Which of the following two materials would you suggest to be added to this soil to reduce its acidity?

[A] Lime and Gypsum
[B] Gypsum and Chalk
[C] Lime and Chalk
[D] Lime and Urea

Correct Answer: C [Lime and Chalk]


Q6.What is the dipole moment in BF3 molecule?

[A] 0
[B] 1
[C] 1.85
[D] 6.22

Correct Answer: 0 []


Q7.What is the monomer unit of Teflon?

[A] Acetylene
[B] terafluoroethylene
[C] neoprene
[D] Propylene

Correct Answer: B [terafluoroethylene]


Q8.Which of these is the only metal that is liquid at ordinary room temperature and pressure?

[A] Copper
[B] Zinc
[C] Mercury
[D] Beryllium

Correct Answer: C [Mercury]


Q9.Which of the following non-metals is used to make antiseptic?

[A] Sulphur
[B] Bromine
[C] Chlorine
[D] Iodine

Correct Answer: D [ Iodine ]


Q10.Which of the following materials can be used by a farmer to treat the too acidic soil of his fields?

1.Quick lime (CaO)
2.Slaked lime (Ca(OH)2)
3.Chalk (CaCO3)
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] Only 1 & 3
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [1, 2 & 3]


Q11.What are the products of the reaction when metal carbonate reacts with an acid?

[A] Salt and Hydrogen
[B] Carbon dioxide
[C] Salt, Carbon dioxide and water
[D] Salt, Carbon dioxide and Hydrogen

Correct Answer: C [Salt, Carbon dioxide and water]


Q12.Which of the following polymer is obtained by the condensation reaction between ethylene glycol and terephthalic acid?

[A] Terelene
[B] PMMC
[C] PVC
[D] None of the above

Correct Answer: A [Terelene]


Q13.Which of these non-metals is lustrous?

[A] iodine
[B] selenium
[C] phosphorous
[D] All of the above

Correct Answer: A [ iodine ]


Q14.Which of these chemical is used to form soft soaps containing potassium salts?

[A] KOH
[B] NaOH
[C] H2SO4
[D] NO2

Correct Answer: A [KOH]


Q15.Which of the following salts and their chemical names are correctly paird?

1.White vitriol – Zinc sulfate
2.Red Vitriol – Copper sulfate
3.Green Vitriol – Ferrous sulfate
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] Only 1 & 3
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: D [1, 2 & 3]


Chemistry GK

Chemistry GK Question SET-1
Chemistry GK Question SET-2
Chemistry GK Question SET-3
Chemistry GK Question SET-4
Chemistry GK Question SET-5
Chemistry GK Question SET-6
Chemistry GK Question SET-7

We hope the given MCQ Questions for Chemistry GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Chemistry GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.