Chemistry GK Question SET-6

Here you will find GK MCQ Questions for Chemistry GK Question with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Chemistry GK Question. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Chemistry GK Question. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.What can be the probable pH of Milk of Magnesia?

[A] 2
[B] 5.5
[C] 7
[D] 10.5

Correct Answer: D [10.5]


Q2.Which of these polymers is used for controlled drug release in the body?

[A] PLA
[B] PHBV
[C] PGA
[D] PCL

Correct Answer: B [PHBV]


Q3.Which of the following non-metals is a bright yellow crystalline solid at room temperature?

[A] Selenium
[B] Sulphur
[C] Carbon
[D] Iodine

Correct Answer: B [ Sulphur ]


Q4.Which of these salts is responsible for the hardness of water?

[A] Calcium
[B] Magnesium
[C] Sodium
[D] Both a and b

Correct Answer: D [Both a and b]


Q5.Limestone, chalk and marble are different forms of which of the following compounds?

[A] Calcium Chloride
[B] Calcium Carbonate
[C] Magnesium Carbonate
[D] Sodium Carbonate

Correct Answer: B [Calcium Carbonate]


Q6.Choose the correct about Methyl Orange as an indicator?

[A] It turns red in acidic medium and green in basic medium
[B] It turns colourless in acidic medium and yellow in basic medium
[C] It turns red in acidic medium and yellow in basic medium
[D] It turns colourless in acidic medium and red in basic medium

Correct Answer: C [It turns red in acidic medium and yellow in basic medium]


Q7.Which of the following monomer is used to produce neo-prene?

[A] ethene
[B] chloroprene
[C] fluoroprene
[D] methyl alcohol

Correct Answer: B [chloroprene]


Q8.Which of the following non-metal has an isotope which can be used to detect secret nuclear fuel reprocessing facilities?


[A] Selenium
[B] Tellurium
[C] Neon
[D] Krypton

Correct Answer: D [ Krypton ]


Q9.Which among the following metals is the hardest metal?

[A] Platinum
[B] Gold
[C] Iron
[D] Tungsten

Correct Answer: D [Tungsten]


Q10.Due to which of the following acids, Milk tastes sour when kept in the open for sometime?

[A] Lactic Acid
[B] Citric Acid
[C] Acetic Acid
[D] Carbonic Acid

Correct Answer: A [Lactic Acid]


Q11.What is the process known as where acids produce ions when dissolved in water?

[A] Vulcanisation
[B] Dissociation
[C] Scattering
[D] None of the above

Correct Answer: B [Dissociation]


Q12.Which of these is a man-made polymer?

[A] Nylon
[B] Teflon
[C] Bakelite
[D] All of the above

Correct Answer: D [All of the above]


Q13.Which of the following is also used as a dry lubricant?

[A] Graphite
[B] Diamond
[C] Alpha sulphur
[D] Beta Sulphur

Correct Answer: A [ Graphite ]


Q14.Which of the following is the process of loosing electrons?

[A] reduction
[B] oxidation
[C] both oxidation and reduction
[D] radiation

Correct Answer: B [oxidation]


Q15.What do we call the device which uses electrical energy to carry non-spontaneous chemical reactions?


[A] Voltaic cell
[B] Galvanic cell
[C] Daniel cell
[D] Electrolytic cell

Correct Answer: D [Electrolytic cell]


Chemistry GK

Chemistry GK Question SET-1
Chemistry GK Question SET-2
Chemistry GK Question SET-3
Chemistry GK Question SET-4
Chemistry GK Question SET-5
Chemistry GK Question SET-6
Chemistry GK Question SET-7

We hope the given MCQ Questions for Chemistry GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Chemistry GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.