Chemistry GK Question SET-7

Here you will find GK MCQ Questions for Chemistry GK Question with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the Chemistry GK Question. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Chemistry GK Question. Each question has four options followed by the right answer.


Q1.Which of the following is a cross linked polymer?

[A] Bakelite
[B] Melamine
[C] Formaldehyde resin
[D] All of the above

Correct Answer: D [All of the above]


Q2.Which of the following detergents is a cationic detergent?

[A] Sodium dodecylbenzenesulphonates
[B] Cetyltrimethyl ammonium bromide
[C] Both a and b
[D] None of the above

Correct Answer: B [Cetyltrimethyl ammonium bromide]


Q3.What is the name of the female from Mesopotamian Civilization who is also known to be world’s first recorded chemist?

[A] Berossus
[B] Tapputi
[C] Abba b. Martha
[D] Gobryas

Correct Answer: B [Tapputi]


Q4.Which gas is used to manufacture vanaspati from vegetable oil?

[A] Carbon dioxide
[B] Nitrogen
[C] Oxygen
[D] Hydrogen

Correct Answer: D [Hydrogen ]


Q5.Which of the following is / are correct statements with respect to Graphite?

1.It is the most stable phase of carbon at normal conditions
2.It is made of made of sp3 hybridized carbon atoms
3.It is good conductor of both heat and electricity
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] Only 1 & 3
[D] 1, 2 & 3

Correct Answer: C [Only 1 & 3 ]


Q6.Which of the following metals are the constituents of German silver?

[A] Nickel
[B] Copper
[C] Zinc
[D] All of the above

Correct Answer: D [All of the above]


Q7.What salts are soaps commonly made up of?

[A] Sodium or Potassium salts of long chain fatty acids
[B] Magnesium or Aluminium salts of long chain fatty acids
[C] Cobalt or Copper salts of long chain fatty acids
[D] All of the above

Correct Answer: A [Sodium or Potassium salts of long chain fatty acids]


Q8.Which two elements were discovered by Marie Curie?

[A] Polonium and Radium
[B] Radium and Strontium
[C] Strontium and Radon
[D] Radon and Polonium

Correct Answer: A [Polonium and Radium]


Q9.What are detergents made of?

[A] Sodium salts of fatty acids
[B] Sodium salts of sulphonic acids
[C] Sodium salts of benzoic acid
[D] None of the above

Correct Answer: B [Sodium salts of sulphonic acids ]


Q10.Which of the following is correct about effective nuclear charge experienced by the orbital?

[A] it increases with increase of azimuthal quantum number
[B] it increases with increase of magnetic quantum number
[C] it decreases with increase of azimuthal quantum number
[D] It is same everywhere

Correct Answer: C [it decreases with increase of azimuthal quantum number]


Q11.Dalton’s name is associated with which of the following terms?

[A] Electron
[B] Proton
[C] Atom
[D] Neutron

Correct Answer: C [Atom]


Q12.Which of the following is an anti-knocking compound that has been phased out in many countries so far?

[A] Lead tetrachloride
[B] Tetra Ethyl Lead
[C] Ethyl acetate
[D] None of the above

Correct Answer: B [Tetra Ethyl Lead ]


Q13.Which of the following metal is the main constituent in Pewter alloy?

[A] Lead
[B] Zinc
[C] Tin
[D] Iron

Correct Answer: C [Tin]


Q14.What kind of fertilizer is Urea?

[A] Sodium fertilizer
[B] Phosphatic fertilizer
[C] Nitrogenous fertilizer
[D] Potassium fertilizer

Correct Answer: C [Nitrogenous fertilizer]


Q15.What is the S.I unit of activity?

[A] becquerel
[B] curie
[C] candela
[D] henry

Correct Answer: A [becquerel]


Chemistry GK

Chemistry GK Question SET-1
Chemistry GK Question SET-2
Chemistry GK Question SET-3
Chemistry GK Question SET-4
Chemistry GK Question SET-5
Chemistry GK Question SET-6
Chemistry GK Question SET-7

We hope the given MCQ Questions for Chemistry GK PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to Chemistry GK Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.