Civil Airport Engineering MCQ Test – Set 02

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. According to ICAO, all markings on the runways are

(A) Yellow
(B) White
(C) Black
(D) Red

Answer: (B) White


Q2. As per ICAO, the minimum basic runway length for A and E type of airport will be

(A) 1500 m and 600 m
(B) 2100 m and 750 m
(C) 1500 m and 750 m
(D) 2100 m and 600 m

Answer: (D) 2100 m and 600 m


Q3. Pick up the correct statement from the following:

(A) F.I.R. stands for flight information regions
(B) Radius of control area is 160 km
(C) Radius of control zone is 40 km
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q4. The length of runway under standard conditions is 2000 m. The elevation of airport site is 300 m. Its reference temperature is 33.05°C. If the runway is to be constructed with an effective gradient of 0.25 percent, the corrected runway length will be

(A) 2500 m
(B) 2600 m
(C) 2700 m
(D) 2800 m

Answer: (C) 2700 m


Q5. Pick up the correct statement from the following:

(A) Runway edge from the landing side, is called threshold
(B) Localizer indicates to the pilot his position with respect to the proposed alignment
(C) The glide slope indicates the correct angle of descent
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q6. For determining the basic runway length, the landing case requires that aircraft should come to a stop within p % of the landing distance. The value of p is

(A) 40 %
(B) 50 %
(C) 60 %
(D) 75 %

Answer: (C) 60 %


Q7. Which of the following is used for servicing and repairs of the aircraft?

(A) Apron
(B) Hanger
(C) Terminal building
(D) Holding apron

Answer: (B) Hanger


Q8. Assertion A : The ratio of arriving and departing aircrafts influences the airport
Capacity: Reason R : Landing operation is generally given priority over the taking off operation.
Select your answer based on the coding system given below:

(A) Both A and R is true and R is the correct explanation of A
(B) Both A and R is true and R is not the correct explanation of A
(C) A is true but R is false
(D) A is false but R is true

Answer: (A) Both A and R is true and R is the correct explanation of A


Q9. According to the International Civil Aviation Organization (I.C.A.O.) the strength of runway pavements, have been coded by

(A) Seven English alphabets
(B) Last Seven English alphabets
(C) First Seven English alphabets
(D) First seven numbers

Answer: (D) First seven numbers


Q10. The minimum width of clearway is

(A) 50 m
(B) 100 m
(C) 150 m
(D) 250 m

Answer: (C) 150 m


Q11. A gradient of + 0.08% is followed by a gradient of – 0.07%. If the permissible rate of change of grade is 0.003 per 30 meters, the length of the transition curve, is

(A) 150 m
(B) 140 m
(C) 160 m
(D) 175 m

Answer:(A) 150 m


Q12. Which of the following is an example of failure in flexible pavements?

(A) Alligator cracking
(B) Mud pumping
(C) Warping cracks
(D) Shrinkage cracks

Answer: (A) Alligator cracking


Q13. The cruising speed of the aircraft is 500 kmph. If there is a head wind of 50 kmph, then the air speed and ground speed of the aircraft respectively will be

(A) 450 kmph and 500 kmph
(B) 500 kmph and 450 kmph
(C) 450 kmph and 450 kmph
(D) 500 kmph and 500 kmph

Answer: (A) 450 kmph and 500 kmph


Q14. The total length of a runway is 1000 m. The elevation at distance 0,200 m, 400 m, 600 m, 800 m and 1000 m are 100.0 m, 99.2 m, 101.0 m, 101.8 m, 101.4 m and 101.0 m respectively. The effective gradient of runway will be.

(A) 0.10 %
(B) 0.26 %
(C) 0.43 %
(D) 0.65 %

Answer: (B) 0.26 %


Q15. For night landing, the thresholds are lighted

(A) Green
(B) Red
(C) White
(D) Yellow

Answer: (A) Green


Airport Engineering MCQ SET wise with Answers

We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.