Civil Construction Multiple Choice Questions – Set 02

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. For which of the following materials, the output of power shovels for a fixed shovel size will be maximum

(A) Moist loam
(B) Good common earth
(C) Well blasted rock
(D) Wet sticky clay

Answer:(A) Moist loam


Q2. Pick up the correct statement from the following:

(A) Optimistic time estimate refers to activities
(B) Pessimistic time estimate refers to activities
(C) Most likely time estimate refers to activities
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q3. Construction team means

(A) An engineer
(B) An architect
(C) An owner
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q4. If the output of a drag-line for 90° angle of swing at optimum depth of cut is X, then the output for 120° angle of swing at 120 % of optimum depth of cut will be

(A) Equal to X
(B) More than X
(C) Less than X
(D) Any of the above

Answer: (C) Less than X


Q5. In the time-cost optimisation, using CPM method for network analysis, the crashing of the activities along the critical path is done starting with the activity having

(A) Longest duration
(B) Highest cost slope
(C) Least cost slope
(D) Shortest duration

Answer:(C) Least cost slope


Q6. Select the incorrect statement.

(A) Start float and finish float are always equal
(B) Total float can be either start float or finish float
(C) Start float and finish float need not be equal
(D) Start float and finish float are the differences between activity times and not event times

Answer: (C) Start float and finish float need not be equal


Q7. In PERT analysis, the time estimates of activities and probability of their occurrence follow

(A) Normal distribution curve
(B) Poisson’s distribution curve
(C) Beta distribution curve
(D) None of the above

Answer: (C) Beta distribution curve


Q8. A golden rule for the procurement of construction stones, suggests

(A) 100% at the site
(B) 67% at the site and 33% under procurement
(C) 50% at the site and 50% under procurement
(D) 33% at the site and 67% under procurement

Answer: (B) 67% at the site and 33% under procurement


Q9. The artificial activity which indicates that an activity following it, cannot be started unless the preceding activity is complete, is known as

(A) Event
(B) Free float
(C) Dummy
(D) Constraint

Answer: (B) Free float


Q10. Free float is mainly used to

(A) Identify the activities which can be delayed without affecting the total float of preceding activity
(B) Identify the activities, which can be delayed without affecting the total float of succeeding activity
(C) Establish priorities
(D) Identify the activities which can be delayed without affecting the total float of either the preceding or succeeding activities

Answer: (B) Identify the activities, which can be delayed without affecting the total float of succeeding activity


Q11. The time with which direct cost does not reduce with the increase in time is known as

(A) Crash time
(B) Normal time
(C) Optimistic time
(D) Standard time

Answer: (B) Normal time


Q12. PERT technique of network analysis is mainly useful for

(A) Small projects
(B) Large and complex projects
(C) Research and development projects
(D) Deterministic activities

Answer: (C) Research and development projects


Q13. Grader is used mainly for

(A) Trimming and finishing
(B) Shaping and trimming
(C) Finishing and shaping
(D) Finishing, shaping and trimming

Answer: (D) Finishing, shaping and trimming


Q14. Pick up the correct statement from the following with regards to C.P.M. network analysis of projects

(A) The latest occurrence time of the node of which the activity arrow terminates minus the duration of the activity, is called latest start time
(B) The latest occurrence time for the node at which the activity arrow terminates, is called latest finish time
(C) Earliest occurrence time of the event from which the activity arrow’ originates, is called earliest start time of the activity
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q15. Pick up the correct statement from the following:

(A) The float may be positive, zero or negative
(B) If the float is positive and the activity is delayed by a period equal to its total float, the completion of project is not delayed
(C) If the float of an activity is negative, delay in its performance is bound to delay the completion of project
(D) All the above

Answer: (D) All the above


We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.