Civil Construction Planning Objective Questions – Set 10

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Pick up the incorrect statement from the following:

(A) An activity of a project is denoted by an arrow on the net work
(B) The tail of the arrow indicates the start of the activity
(C) The head of the arrow indicates the end of the activity
(D) The arrows are drawn to scale from left to right

Answer:(D) The arrows are drawn to scale from left to right


Q2. Which of the following is not a PERT event?

(A) Site investigation started
(B) Sessional work completed
(C) Bus starts from Jaipur
(D) Class is being attended

Answer: (D) Class is being attended


Q3. The Overall in-charge of an organization at the site responsible for the execution of the works, is

(A) Executive Engineer
(B) Engineer
(C) Junior Engineer
(D) Assistant Engineer

Answer: (B) Engineer


Q4. If the scheduled completion time of a project is more than the earliest expected time for completion of the project, then the probability of completion of the project within the scheduled completion time will be

(A) 50 %
(B) Less than 50 %
(C) More than 50 %
(D) 100 %

Answer:(C) More than 50 %


Q5. A contractor has two options; (I): Invest his money in project A or (II): Invest his money in project B. If he decides to invest in A, for every rupee invested, he is assured of doubling his money in ten years. If he decides to invest in B, he is assured of making his money 1.5 times in 5 years. If the contractor values his money at 10% interest rate, he

(A) Should invest in neither of the two projects
(B) Could invest in either of the two projects
(C) Should invest in project A
(D) Should invest in project B

Answer: (A) Should invest in neither of the two projectsAnswer: (C) Updating


Q6. The process of incorporating changes and rescheduling or replanning is called

(A) Resource levelling
(B) Resource smoothening
(C) Updating
(D) Critical path scheduling

Answer: (C) Updating


Q7. A construction schedule is prepared after collecting

(A) Number of operations
(B) Output of labour
(C) Output of machinery
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q8. Consider the following features/factors:
1. Projects are of the non-repetitive type
2. Time required need not be known
3. Time required is known precisely
4. Events have been established for planning
5. Emphasis is given to activities of project
PERT is preferred for planning because of

(A) 1, 2 and 4
(B) 3, 4 and 5
(C) 1, 3 and 4
(D) 1, 2 and 5

Answer: (A) 1, 2 and 4


Q9. The critical activity has

(A) Maximum float
(B) Minimum float
(C) Zero float
(D) None of these

Answer: (C) Zero float


Q10. Henry Gantt developed Bar charts for planning and scheduling of projects in

(A) 1880
(B) 1900
(C) 1920
(D) 1940

Answer: (B) 1900


Q11. Completion of an activity on CPM network diagram, is generally known

(A) Event
(B) Node
(C) Connector
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q12. A tractor whose weight is 20 tonnes has a drawbar pull of 2500 kg, when operated on a level road having a rolling resistance of 30 kg per tonne. If this tractor is operated on a level road having a rolling resistance of 40 kg per tonne, then the drawbar pull of the tractor will

(A) Reduce by 200 kg
(B) Increase by 200 kg
(C) Increase by 250 kg
(D) Reduce by 250 kg

Answer: (A) Reduce by 200 kg


Q13. The first stage of a construction, is

(A) Preparation of estimate
(B) Survey of the site
(C) Initiation of proposal
(D) Preparation of tender

Answer: (C) Initiation of proposal


Q14. For excavating utility trenches with precise control of depth, the excavation equipment used is

(A) Hoe
(B) Shovel
(C) Dragline
(D) None of the above

Answer: (A) Hoe


Q15. If TL is the latest allowable event occurrence time, total activity slack(s), is equal to

(A) LST – EST
(B) LFT – EFT
(C) TL – EFT
(D) All the above

Answer: (D) All the above


We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.