Civil Engineering Steel Structures Interview Questions – Set 20

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The range of economical spacing of trusses varies from

(A) L/3 to L/5
(B) L/4 to 2L/5
(C) L/3 to L/2
(D) 2L/5 to 3L/5, where L is span

Answer: (A) L/3 to L/5


Q2. The allowable stress in axial tension for rolled I-sections and channels, is taken as

(A) 1420 kg/cm2
(B) 1500 kg/cm2
(C) 2125 kg/cm2
(D) 1810 kg/cm2

Answer: (B) 1500 kg/cm2


Q3. For the steel member exposed to weather and accessible for repainting, the thickness of steel should not be less than (accepting the webs of Indian Standard rolled steel joists and channels).

(A) 4 mm
(B) 6 mm
(C) 8 mm
(D) 10 mm

Answer: (B) 6 mm


Q4. Effective sectional area of a compression member is:

(A) Gross sectional area – area of rivet hole
(B) Gross sectional area + area of rivet hole
(C) Gross sectional area × area of rivet hole
(D) Gross sectional area + area of rivet hole

Answer: (A) Gross sectional area – area of rivet hole


Q5. Secant formula for direct stress in compression, is applicable only for slenderness ratio upto

(A) 120
(B) 130
(C) 140
(D) 150

Answer: (C) 140


Q6. The permissible stress in bending for rolled steel I-beams and channels, is

(A) 1500 kg/cm2
(B) 1575 kg/cm2
(C) 945 kg/cm2
(D) 1650 kg/cm2

Answer: (D) 1650 kg/cm2


Q7. The maximum slenderness ratio of a steel column, the design of which is governed by wind or seismic forces is

(A) 150
(B) 180
(C) 250
(D) 350

Answer: (C) 250


Q8. An axial loaded column is supported on a slab base whose projection is 8 cm. If the intensity of pressure from concrete is 40 kg/cm2 and allowable bending stress in slab base is 1890 kg/cm2, the thickness (t) of the slab base, is

(A) t = √(21/64)
(B) t = √(64/21)
(C) t = 21/64
(D) t = 64/21

Answer: (B) t = √(64/21)


Q9. The distance measured along one rivet line from the centre of a rivet to the centre of adjoining rivet on an adjacent parallel rivet line, is called

(A) Pitch of rivet
(B) Gauge distance of rivet
(C) Staggered pitch
(D) All the above

Answer: (C) Staggered pitch


Q10. In plastic analysis, the shape factor for circular sections, is

(A) 1.5
(B) 1.6
(C) 1.697
(D) None of these

Answer: (C) 1.697


Q11. A compression member consisting of angle sections may be a

(A) Continuous member
(B) Discontinuous single angle strut
(C) Discontinuous double angle strut
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q12. The effective length ‘L’ of a simply supported beam with ends restrained against torsion, and also the ends of compression flange partially restrained against lateral bending, is given by

(A) L = span
(B) L = 0.85 span
(C) L = 0.75 span
(D) L = 0.7 span

Answer: (B) L = 0.85 span


Q13. The external wind pressure acting on a roof depends on

(A) Degree of permeability of roof
(B) Slope of roof
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above

Answer: (B) Slope of roof


Q14. The main advantage of a steel member, is:

(A) Its high strength
(B) Its gas and water tightness
(C) Its long service life
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q15. The permissible bearing stress in steel, is

(A) 1500 kg/cm2
(B) 1890 kg/cm2
(C) 2025 kg/cm2
(D) 2340 kg/cm2

Answer: (B) 1890 kg/cm2


Design of Steel Structures MCQ SET wise with Answers

We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.