Common Error Detection Set – 19 MCQs

Are you guys looking for Common Error Detection MCQs Questions for Common Error Detection MCQs with Answers PDF Free Download as per CBSE new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters of Common Error Detection MCQs. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Common Error Detection MCQs. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Find out whether there is any grammatical error in below sentence.
The party chief made it a point to state that / the Prime Minister and the Union Home Minister should also come / and they see what his party men had seen.

A. The party chief made it a point to state that
B. the Prime Minister and the Union Home Minister should also come
C. and they see what his party men had seen
D. No error

Answer : and they see what his party men had seen


Q2. Find out whether there is any grammatical error in below sentence.
I could not convince them / because they persisted to suggest / that I was lying.

A. I could not convince them
B.because they persisted to suggest
C.that I was lying
D.No error

Answer : because they persisted to suggest


Q3. Find out whether there is any grammatical error in below sentence.
It is the newspaper / that exposes us to the widest range / of human experiences and behaviour.

A. It is the newspaper
B. that exposes us to the widest range
C.of human experiences and behaviour
D. No error

Answer : No error


Q4. Find out whether there is any grammatical error in below sentence.
He fell from a running train / and would have died / if the villagers did not get him admitted in the nearby hospital immediately.

A. He fell from a running train
B.and would have died
C. if the villagers did not get him admitted in the nearby hospital immediately
D. No error

Answer : if the villagers did not get him admitted in the nearby hospital immediately


Q5. Find out whether there is any grammatical error in below sentence.
The institute / imparts training / in / the French.

A. The institute
B. imparts training
C. in
D. the French
E. No error

Answer : the French


Q6. Find out whether there is any grammatical error in below sentence.
Our neighbours had repeated / the same illogical sequence of activities / if we had not brought the / facts to their notice.

A. Our neighbours had repeated
B. the same illogical sequence of activities
C. if we had not brought the
D. facts to their notice
E. No error

Answer : Our neighbours had repeated


Q7. Find out whether there is any grammatical error in below sentence.
A lot of money / is wasted in / the duplication of work / in any organisation.

A. A lot of money
B.is wasted in
C. the duplication of work
D.in any organisation
E. No error

Answer : is wasted in


Q8. Find out whether there is any grammatical error in below sentence.
He has a scheme / of his own which he thinks / more preferable to / that of any other person.

A. He has a scheme
B. of his own which he thinks
C. more preferable to
D. that of any other person
E. No error

Answer : more preferable to


Q9. Find out whether there is any grammatical error in below sentence.
No sooner the / clock strike six than / all the employees / rushed out of office.

A. No sooner the
B. clock strike six than
C. all the employees
D. rushed out of office
E. No error

Answer : No sooner the


Q10. Find out whether there is any grammatical error in below sentence.
In my opinion / the balance sheet exhibits / a true and fair / view of the state of affairs of the bank.

A. In my opinion
B.the balance sheet exhibits
C.a true and fair
D. view of the state of affairs of the bank
E. No error

Answer : No error


Q11. Find out whether there is any grammatical error in below sentence.
The Head of the Department along with his colleagues / are coming to attend / the conference which is / the conference which is

A. The Head of the Department along with his colleagues
B. are coming to attend
C. the conference which is
D. the conference which is
E. No error

Answer : are coming to attend


Q12. Find out whether there is any grammatical error in below sentence.
The mission provides / able service to all / the needy people in this area / during last few years.

A. The mission provides
B. able service to all
C.the needy people in this area
D. during last few years
E. No error

Answer : The mission provides


Q13. Find out whether there is any grammatical error in below sentence.
I have had to work / at the fountain for almost / ten hours before it could / start functioning well.

A. I have had to work
B. at the fountain for almost
C.ten hours before it could
D. start functioning well
E.No error

Answer : I have had to work


Q14. Find out whether there is any grammatical error in below sentence.
The Trust has succeeded / admirably in raising / money for / its future programmes.

A. The Trust has succeeded
B.admirably in raising
C. money for
D. its future programmes
E. No error

Answer : No error


Q15. Find out whether there is any grammatical error in below sentence.
It is easy to see that / a lawyer’s demeanour in court / may be prejudicial against the interests of his client.

A. It is easy to see that
B. a lawyer’s demeanour in court
C. may be prejudicial against the interests of his client
D. No error

Answer : No error


Q16. Find out whether there is any grammatical error in below sentence.
If you listen with / the question carefully / you will be able to answer them easily

A. If you listen with
B. the question carefully
C. you will be able to answer them easily
D. No error

Answer :If you listen with


Q17. Find out whether there is any grammatical error in below sentence.
A small baby breathes about / 45 times per minute while / a child of about six years breathes about 25 times per minute.

A.A small baby breathes about
B. 45 times per minute while
C. a child of about six years breathes about 25 times per minute
D. No error

Answer : No error


Q18. Find out whether there is any grammatical error in below sentence.
Several issues raising / in the meeting could / be amicably resolved / due to his tactful handling.

A. Several issues raising
B. in the meeting could
C. be amicably resolved
D. due to his tactful handling
E. No error

Answer : Several issues raising


Q19. Find out whether there is any grammatical error in below sentence.
His father promised to / give him anything what he / wants if he / passes in the examination.

A. His father promised to
B. give him anything what he
C. wants if he
D. passes in the examination
E. No error

Answer : give him anything what he


Q20. Find out whether there is any grammatical error in below sentence.
We are happy / to know that / the project completed / strictly as per the schedule

A. We are happy
B. to know that
C. the project completed
D. strictly as per the schedule
E. No error

Answer : the project completed


Common Error Detection MCQs all set


We hope the given English Verbal Ability MCQs Questions for English Common Error Detection PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to English Common Error Detection Change MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as Possible.