Common Error Detection Set – 7 MCQs

Are you guys looking for Common Error Detection MCQs Questions for Common Error Detection MCQs with Answers PDF Free Download as per CBSE new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters of Common Error Detection MCQs. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Common Error Detection MCQs. Each question has four options followed by the right answer. These MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Find out whether there is any grammatical error in below sentence.
The reason Ram / is absent from his duty / is because he is unwell.

A. The reason Ram
B. is absent from his duty
C. is because he is unwell
D. No error

Answer : The reason Ram


Q2. Find out whether there is any grammatical error in below sentence.
Arun’s parents died when he was young and / he looked after his aunt / who had no children.

A. Arun’s parents died when he was young and
B. he looked after his aunt
C. who had no children
D. No error

Answer : he looked after his aunt


Q3. Find out whether there is any grammatical error in below sentence.
As much as I admire him for his sterling qualities / I cannot excuse him for / being unfair to his friends.

A. As much as I admire him for his sterling qualities
B. I cannot excuse him for
C.being unfair to his friends
D. No error

Answer : As much as I admire him for his sterling qualities


Q4. Find out whether there is any grammatical error in below sentence.
While walking slowly in the park / on a quiet summer afternoon / a mad dog suddenly attacked him from behind

A. While walking slowly in the park
B. on a quiet summer afternoon
C. a mad dog suddenly attacked him from behind
D. No error

Answer : While walking slowly in the park


Q5. Find out whether there is any grammatical error in below sentence.
The crews were on board, / and they soon busied themselves / in preparing to meet the storm.

A. The crews were on board,
B.and they soon busied themselves
C. in preparing to meet the storm
D. No error

Answer : in preparing to meet the storm


Q6. Find out whether there is any grammatical error in below sentence.
Twice twelve / makes / twenty-four

A. Twice twelve
B.makes
C.twenty-four
D. No error

Answer : makes


Q7. Find out whether there is any grammatical error in below sentence.
The long-awaited moment at last came, / and we set out for the station / as merry a band of children as I have ever seen before or since.

A. The long-awaited moment at last came,
B. and we set out for the station
C. as merry a band of children as I have ever seen before or since
D.No error

Answer : as merry a band of children as I have ever seen before or since


Q8. Find out whether there is any grammatical error in below sentence.
Azharuddin is one of the finest batsmen / that India have produced / over the decades.

A. Azharuddin is one of the finest batsmen
B. that India have produced
C. over the decades
D. No error

Answer : that India have produced


Q9.Find out whether there is any grammatical error in below sentence.
Though child marriage / has been banned / the custom still prevailed among some groups in India.

A. Though child marriage
B. has been banned
C. the custom still prevailed among some groups in India
D. No error

Answer : the custom still prevailed among some groups in India


Q10. Find out whether there is any grammatical error in below sentence.
Please try to understand / that the dispute on this issue is between my brother and myself, / and concerns nobody else.

A. Please try to understand
B. that the dispute on this issue is between my brother and myself,
C. and concerns nobody else
D. No error

Answer : that the dispute on this issue is between my brother and myself,


Q11. Find out whether there is any grammatical error in below sentence.
Everyone visiting the house asked the young girl / how could she kill the wolf / single handed and without a weapon.

A. Everyone visiting the house asked the young girl
B. how could she kill the wolf
C.single handed and without a weapon
D. No error

Answer : how could she kill the wolf


Q12. Find out whether there is any grammatical error in below sentence.
Troy was taken by Greeks / this formed the basis of a story / which has become famous.

A. Troy was taken by Greeks
B. this formed the basis of a story
C. which has become famous
D. No error

Answer : Troy was taken by Greeks


Q13. Find out whether there is any grammatical error in below sentence.
Regretfully, profits earned by your company / fell by 20 per cent last year / despite higher sales.

A. Regretfully, profits earned by your company
B. fell by 20 per cent last year
C. despite higher sales
D.No error

Answer : Regretfully, profits earned by your company


Q14. Find out whether there is any grammatical error in below sentence.
Our conception of / what should a science of mental life be / has changed considerably since James’ time.

A. Our conception of
B. what should a science of mental life be
C.has changed considerably since James’ time
D. No error

Answer : what should a science of mental life be


Q15. Find out whether there is any grammatical error in below sentence.
The thief broke in the / house at the / dead of night

A. The thief broke in the
B. house at the
C. dead of night
D.No error

Answer : The thief broke in the


Q16. Find out whether there is any grammatical error in below sentence.
My papa is / in bad mood / today

A.My papa is
B. in bad mood
C.today
D. No error

Answer : in bad mood


Q17. Find out whether there is any grammatical error in below sentence.
All the furnitures have been / sent to the new house / located in a village.

A. All the furnitures have been
B. sent to the new house
C. located in a village
D. No error

Answer : All the furnitures have been


Q18. Find out whether there is any grammatical error in below sentence.
Many health-conscious people / prefer margarine / than butter.

A. Many health-conscious people
B. prefer margarine
C. than butter
D. No error

Answer : than butter


Q19. Find out whether there is any grammatical error in below sentence.
I am much pleased / to know that / you have topped the list.

A. I am much pleased
B. to know that
C. you have topped the list
D.No error

Answer : I am much pleased


Q20. Find out whether there is any grammatical error in below sentence.
In a report issued by Indian Statistical Institute, / the Iron and Steel Industry is investing more than any other / Indian industry in fighting pollution.

A. In a report issued by Indian Statistical Institute,
B. the Iron and Steel Industry is investing more than any other
C.Indian industry in fighting pollution
D. No error

Answer : Indian industry in fighting pollution


Common Error Detection MCQs all set


We hope the given English Verbal Ability MCQs Questions for English Common Error Detection PDF Free Download will definitely yield fruitful results. If you have any queries related to English Common Error Detection Change MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you as soon as Possible.