Compressors, Gas Turbines and Jet Engines MCQ Practice Test – Set 14 :: Mechanical Engineering

Are you guys looking for Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Mechanical Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Mechanical Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Mechanical Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. If infinite number of heaters be used in a gas turbine, then expansion process in turbine approaches

(A) Isothermal
(B) Isentropic
(C) Adiabatic
(D) Isochoric

Answer: (A) Isothermal


Q2. Which of the following statement is wrong?

(A) In a two stage reciprocating air compressor with complete intercooling, maximum work is saved
(B) The minimum work required for a two stage reciprocating air compressor is double the work required for each stage
(C) The ratio of the volume of free air delivery per stroke to the swept volume of the piston is called volumetric efficiency
(D) None of the above

Answer:(D) None of the above


Q3. Efficiency of gas turbine is increased by

(A) Reheating
(B) Inter cooling
(C) Adding a regenerator
(D) All of the above

Answer: (C) Adding a regenerator


Q4. The volumetric efficiency for reciprocating air compressors is about

(A) 10 to 40%
(B) 40 to 60%
(C) 60 to 70%
(D) 70 to 90%

Answer: (D) 70 to 90%


Q5. In jet engines the products of combustion after passing through the gas turbine are discharged into

(A) Atmosphere
(B) Back to the compressor
(C) Discharge nozzle
(D) Vacuum

Answer: (C) Discharge nozzle


Q6. For speed above 3000 km/hour, it is more advantageous to use

(A) Turbojet engine
(B) Ramjet engine
(C) Propellers
(D) Rockets

Answer: (B) Ramjet engine


Q7. Free air is the air at

(A) Atmospheric conditions at any specific location
(B) 20°C and 1 kg/cm² and relative humidity of 36%
(C) 0°C and standard atmospheric conditions
(D) 15°C and 1 kg/cm²

Answer: (A) Atmospheric conditions at any specific location


Q8. For slow speed large capacity compressor, following type of valve will be best suited

(A) Poppet valve
(B) Mechanical valve of the Corliss, sleeve, rotary or semi rotary type
(C) Disc or feather type
(D) Any of the above

Answer:(C) Disc or feather type


Q9. The volumetric efficiency of compressor with increase in compression ratio will

(A) Increase
(B) Decrease
(C) Remain same
(D) May increase or decrease depending on clearance volume

Answer: (B) Decrease


Q10. Pick up the correct statement

(A) Gas turbine uses low air-fuel ratio to economise on fuel
(B) Gas turbine uses high air-fuel ratio to reduce outgoing temperature
(C) Gas turbine uses low air-fuel ratio to develop the high thrust required
(D) All of the above

Answer: (B) Gas turbine uses high air-fuel ratio to reduce outgoing temperature


Q11. The fuel consumption in gas turbines is accounted for by

(A) Lower heating value
(B) Higher heating value
(C) Heating value
(D) Higher calorific value

Answer: (A) Lower heating value


Q12. Temperature of gases at end of compression as compared to exhaust gases in a gas turbine is

(A) Higher
(B) Lower
(C) Equal
(D) Can’t be compared

Answer: (B) Lower


Q13. In the axial flow gas turbine, the work ratio is the ratio of

(A) Compressor work and turbine work
(B) Output and input
(C) Actual total head temperature drop to the isentropic total head drop from total head inlet to static head outlet
(D) Actual compressor work and theoretical compressor work

Answer: (C) Actual total head temperature drop to the isentropic total head drop from total head inlet to static head outlet


Q14. The air entry velocity m a rocket as compared to aircraft is

(A) Same
(B) More
(C) Less
(D) Zero

Answer: (D) Zero


Q15. A simple turbojet engine is basically

(A) A propeller system
(B) Gas turbine engine equipped with a propulsive nozzle and diffuse
(C) Chemical rocket engine
(D) Ramjet engine

Answer: (B) Gas turbine engine equipped with a propulsive nozzle and diffuse


We hope the given Mechanical Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Mechanical Engineering. If you have any queries related to Mechanical Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.